Flevo, vrijstaande houten prefab woning

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

Vrijstaande houten PRE-FABWONING, genaamd "FLEVO", gebouwd in 1927. Dergelijke houten demontabele woonhuizen waren afkomstig uit Zweden en stonden in de volksmond bekend als 'meeneem-huizen'. In Noord-Holland werden verschillende van dergelijke panden in de jaren '20 en '30 van de 20ste eeuw door Rijkswaterstaat neergezet in het kader van de Zuiderzeewerken, ten behoeve van de huisvesting van hoger personeel. In 1927 werd door Rijkswaterstaat dit pand neergezet op Texel ten behoeve van de huisvesting van een ingenieur van Rijkswaterstaat (niet van de Zuiderzeewerken). Naast een woonhuisfunctie, heeft het pand ook enkele jaren dienst gedaan als politiebureau. De houten aanbouw aan de achterzijde (O) en de houten luiken zijn latere toevoegingen. In het dak zijn twee niet oorspronkelijke dakkapellen aangebracht.

Omschrijving

Vrijstaand woonhuis op rechthoekig grondplan, bestaande uit anderhalve bouwlaag onder een zadeldak met rode Tuiles du Nord. De noklijn staat loodrecht op het Schilderend. Het noordelijk dakschild wordt bij de noklijn op twee plaatsen doorsneden door een bakstenen schoorsteen. Het pand is opgetrokken in hout boven een bakstenen voeting. In de plint zijn de houten gerabatte delen verticaal aangebracht, in de geveloptrek horizontaal. Tussen plint en geveloptrek bevindt zich een houten lijst. De topgevels zijn voorzien van verticaal beschot. De vensters zijn alle van hout en hebben een houten middenstijl en houten dorpels. Elk venster heeft dubbel glas in de vorm van dubbele draairamen met een horizontale drieruits-roedenverdeling. Alleen de vensters in de aanbouw hebben geen dubbele ramen.

De voorgevel (W) heeft een breedte van twee vensterassen en bevat op elke as, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping, twee naast elkaar geplaatste drieruits-vensters. Op de hoeken van de voorgevel is een decoratief gekartelde houten stijl aangebracht. In het verticaal beschot in de top zijn de naam van het pand "FLEVO" en een klein rechthoekig venster aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek met rechte windveren.

De rechterzijgevel (Z) heeft links een vensteras met twee drieruits-vensters en rechts een vensteras met drie naast elkaar geplaatste drieruits-vensters. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudig geprofileerde houten bakgoot.

Over de gehele breedte van de achtergevel (O) bevindt zich een (niet oorspronkelijke) houten aanbouw, met een hoogte van een bouwlaag onder plat dak. De aanbouw is opgetrokken in dezelfde stijl als het pand. Op de eerste verdieping bevinden zich twee vensterassen met een drieruits-venster en een klein vierkant ontluchtingsraam daartussenin. In het verticaal beschot van de topgevel zijn twee kleine staande vensters aangebracht, gescheiden door een gestileerde dubbele middenstijl. De gevel wordt afgesloten door een dakoverstek met rechte windveren.

De linkerzijgevel (N) heeft een breedte van vier vensterassen, waarvan de linker- en rechteras twee naast elkaar geplaatste drieruits-vensters bevatten. De tweede as van links bevat een klein staand tweeruits-venster, de derde as van links bevat een onder een luifel geplaatste, rechtoekige voordeur met liggend bovenlicht. De voordeur is een eenvoudig gestileerde paneeldeur. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudig geprofileerde houten bakgoot.

Het interieur is nog vrijwel geheel intact, zowel wat betreft de indeling van de plattegrond als de gebruikte materialen en detailleringen. De wanden zijn opgetrokken in Amerikaans grenen, de kamer- en kastdeuren zijn houten paneeldeuren met drie staande houten panelen in de onderste helft en drie liggende, soms met glas ingevulde, panelen in de bovenste helft.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam geworden voorbeeld van een houten demontabele dienstwoning uit de jaren '20 van de 20ste eeuw.

Voorbeelden van kleine 19de-eeuwse eenlaagspanden zijn Molenstraat 60-62 (1858), Waalderstraat 7-13 (circa 1860) en Molenstraat 23-33 (circa 1900). Rijker is het brede eenlaagspand Warmoesstraat 34a (circa 1840) en vergelijkbaar hiermee is de dokterswoning Warmoesstraat 52 (1876) met gietijzeren consoles. Uit dezelfde tijd stamt de bijbehorende voorm. rijtuig- en paardenstalling (Warmoesstraat 50). Een ingezwenkte lijstgevel hebben Warmoesstraat 4-6 (circa 1860) en Gravenstraat 2 en 3-5 (beide circa 1900). Met eclectische elementen uitgevoerd zijn Zwaanstraat 6 (circa 1860) en Schilderend 8 (circa 1880; met winkelpui). Neorenaissance-vormen vertonen Zwaanstraat 8 (circa 1895) en de waarschijnlijk door dezelfde architect ontworpen panden Hogerstraat 2, Kogerstraat 22, Stenenplaats 10 (alle circa 1900). Uit het begin van de 20ste eeuw dateren de statige notabelenwoning Weverstraat 85 (1907), de villa's Kogerstraat 42 (originele cementtegels), Julianastraat 3, Kogerstraat 34 en Sonnevanck (Waalderstraat 58) en de met rationalistische details uitgevoerde burgemeesterswoning Weverstraat 101 (alle circa 1910). Expressionistische details vertonen de J.J. Reijstichting (Warmoesstraat 46-48) en de dubbele woning Warmoesstraat 64-66 (beide circa 1925). De houten pre-fab-woning Flevo (Schilderend 101) komt uit Zweden. Zakelijk-expressionistisch van vorm zijn de dienstwoning Schilderend 72 (circa 1935) van de verdwenen elektriciteitscentrale, en verder Weverstraat 57 (1934) en Wilhelminalaan 2 (circa 1935).

Adres

Schilderend 101
1791 BD Den Burg

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0