Fordgarage

Horizontal tabs

Beschrijving

Te midden van een heterogene en vrij banale, aaneengesloten bebouwing bevindt zich de in het midden jaren 1930 als een baken in het straatbeeld opgetrokken modernistische garage van Alfred George. De niet gedateerde en niet gesigneerde bouwplannen voor een "Garage et habitation pour compte de Monsieur George à Merchtem" zijn bewaard in het gemeentearchief.

Het witbepleisterde rechthoekige volume, opgebouwd uit betonnen pijlers en ?vloerplaten met bakstenen vullingen, omvat op het gelijkvloers twee toonzalen met centrale doorgang naar de achterliggende werkhuizen en op de verdieping het appartement van de eigenaar met dakterras.
Opgetrokken in pakketbootstijl: onder meer gevelbrede glaspartijen in smalle, bronzen profielen, een overkragende en aan de hoeken afgeronde eerste verdieping met bekronend dakterras en als een scheepsbrug uitgewerkte, kleine dakverdieping. Bovenaan de gevel in bronzen letters (nu blauwgeschilderd) het opschrift "Etablissements Georges".

Op het gelijkvloers wordt de centrale doorgang geflankeerd door twee identieke toonzalen waarbij de inkijk optimaal wordt verzekerd door een structuur van afgeronde betonpijlers en verdiepingshoge glaspartijen met smalle bronzen raamprofielen en buisvormige borstweringen. Verder goed zichtbaar twee gedenkplaten met de bustes van A. Georges en van Baron de Coninck.
De aan straatzijde overkragende en luifelvormende verdieping met afgeronde hoeken en over de ganse breedte doorgetrokken horizontale glaspartij omvat een ruim en functioneel-comfortabel ingericht driekamerappartement.
Zowel ruimte-indeling als art-deco-aankleding bleven optimaal bewaard: onder meer tegelvloeren in combinatie met vasttapijt met karakteristieke afgeronde tegelplint.

Adres

Krekelendries 11
Merchtem (Merchtem), België

Openingstijden

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0