Fort aan de Drecht

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Fort aan de Drecht ligt in de Uithoornsche polder in de gemeente Uithoorn. Het fort maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

Tussen 1906 en 1911 raakte de bouw van stellingforten in een impasse. Konden forten echt de verdediging voor hun rekening nemen? Of waren ze achterhaald? Er was ook minder geld beschikbaar. Men besloot zich te concentreren op twee fronten: het Noordfront en het Zuidfront. Het Noordfront lag in de Beemster, het Zuidfront rondom Uithoorn.

Model B

Er kwam een aangepast type fort, het model B. Overigens werden model A en model B nooit een officieel standaard model. Het was soberder en het zwaartepunt in de verdedigingstactiek verschoof naar verplaatsbaar geschut in batterijen en flexibele mitrailleuropstellingen in plaats van de statische kanonopstellingen.  

Het model B kwam gereed in 1911 en werd toegepast in de Vuurlinie tussen Fort bij Kudelstaart en Fort bij Uithoorn. Fort aan de Drecht ligt voor de liniedijk om bestaande bebouwing buiten de vuurlijn van de forten te houden en om inundatiewerken, zoals de damsluis in de Drecht, te verdedigen.

De houten genieloods, gebouwd in 1888 of 1889, is nog aanwezig. De fortwachterswoning is gesloopt en op de plaats staat een modernere woning.

Veen afgegraven

In september 1884 werd opdracht gegeven om het veen ter plaatse af te graven en de kuil royaal op te vullen met zand. De top van het zand kwam boven het maaiveld te liggen en het gewicht deed het zand inklinken om zo een stevige basis te krijgen voor de gebouwen. Alvorens deze te bouwen werd het zand afgegraven tot een verdedigbaar aardwerk met opstelplaatsen voor kanonnen.

De kanonnen werden gestald in de genieloods. In 1911 werd het fort afgebouwd met de bomvrije gebouwen als een van de laatste van de Stelling. Er werden zo’n 1500 heipalen van 14 meter lang de grond in geslagen. De voorsluitmuur, aan de frontzijde met een aarden dekking, is gemaakt van 1,5 meter dik beton en de binnenmuren en de muur aan de keelzijde zijn 1 meter dik. Het dak is tussen de 1,25 en 2 meter dik en versterkt met ijzeren spoorstaven.

Een kazemat

Het Fort aan de Drecht kreeg slechts een kazemat, de standaard was twee. De hefkoepelgebouwen met kanon bleven achterwege en het frontgebouw werd kleiner uitgevoerd. In de keelkazemat, de achterkant van de kazemat, stonden vier kanonnen met een kaliber van zeven centimeter opgesteld. Twee hiervan vuurden in de richting van De Kwakel en twee naar Amstelhoek.

Nagenoeg in het midden van de kazemat is een trapgat dat naar een uitkijkpost leidt. Deze post is afgedekt met een pantserkoepel met vier kijksleuven. Voor de communicatie met de artilleristen waren er spreekbuizen.  

Uniek is de pantserstand die voor het hoofdgebouw ligt. Deze schuilplaats biedt ruimte aan twee mitrailleurs en wordt afgedekt door een staalplaat van 20 centimeter dik en met een gewicht van 23 ton. De staalplaat zit tussen twee betonnen gebouwen en had als taak de damsluis in de Amsteldijk te verdedigen.

Trouwen in het Fort

Na de Tweede Wereldoorlog werd het een opslagplaats voor antitankmijnen. In 1978 nam de gemeente Uithoorn het fort over. Na een leegstand van vele jaren werd het in 2000 gerenoveerd. Het is nu een bedrijfsverzamelgebouw. Er kunnen pannenkoeken gegeten worden en er kan ook getrouwd worden. In de keelkazemat, de achterkant van de kazemat, is een kleine expositie over de bouw en functie van het fort te zien. In vitrines zijn ook zaken te zien die tijdens de restauratie zijn ontdekt.

Afbeeldingen 1 -7: Fort aan de Drecht

Bronnen:

Adres

Grevelingen 30
1423 DN Uithoorn

Openingstijden

Van woensdag t/m zondag. Woensdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 20.00 uur en de overige dagen vanaf 16.00 uur.

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0