Fort Giessen

Horizontal tabs

Beschrijving

Fort Giessen

Fort Giessen is gebouwd tussen 1878 en 1881 ten zuidwesten van het dorp Giessen. Het fort moest een directe aanval op de vesting Woudrichem voorkomen en hield met zijn geschut de zuidelijke Maasdijk onder vuur.

Fort Giessen maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Het gebied heeft hoogteverschillen tot wel 20 meter. Tijdens de mobilisatie in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was het fort bemand. in 1915 bezocht koningin Wilhelmina Fort Giessen. Ze sprak met de manschappen die daar gelegerd waren. Tegenwoordig kun je op fort Giessen meer te weten komen over het gebied in de Eerste Wereldoorlog.

Restauratie 

In 1926 verloor Fort Giessen zijn militaire functie, maar bleef het in gebruik als opslagplaats van leger, politie en douane. Het hoofdgebouw is nu in gebruik bij de natuurvereniging Altenatuur en de Archeologische Vereniging van het Land van Heusden en Altena. 

In 2016 is het fort grondig gerestaureerd. Het gehele fort werd ontdaan van het grondpakket en kwam ook in de steigers. Op de gebouwen werd een waterdichte laag aangebracht.  De luiken werden vernieuwd en het metselwerk werd gerepareerd.

Vogelbosjes

Op de grazige hellingen van het fort groeien knolboterbloem, zachte ooievaarsbek, vroegeling en glad walstro. Op het terrein zijn enkele vogelbosjes aanwezig met meidoorn, sleedoorn en gelderse roos. In de ondergroei is speenkruid en look-zonder-look te vinden. In de oude, deels verweerde muren van het fort groeit de muurvaren.

In de vogelbosjes op het fortterrein broeden zwartkop, boomkruiper, fitis en tjiftjaf. Boven de gracht wordt regelmatig de ijsvogel gesignaleerd. In de fortgebouwen overwinteren vleermuizen. De Vleermuiswerkgroep Noord-Brabant inventariseert jaarlijks de soorten en aantallen. De watervleermuis is het meest talrijk. Verder komen er de baardvleermuis en de gewone grootoorvleermuis voor. Eenmaal (2004) is een overwinterende meervleermuis aangetroffen. Het totaal aantal overwinterende vleermuizen loopt wat terug. Mogelijk heeft dit te maken met het intensievere gebruik van het fort in de winter.

Spannende tocht rondom het fort 

In 2019, twee jaar na de restauratie, werd het fort feestelijk geopend. Daarmee werd de laatste fase ingegaan van de omvangrijkste bouwkundige operatie van uit de geschiedenis van Brabants Landschap, de eigenaar. De gehele restauratie kostte 2,2 miljoen, voor een belangrijk opgebracht door de provincie Noord-Brabant.

Fort Giessen is iedere laatste zaterdag van de maand van april tot en met september van 12.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Beleef WOI met een spannende tocht door rondom het fort. Onderweg kom je langs kruitkamers en buiten, over de gracht, een educatiepark met loopgraaf. Op het buitenterrein zien bezoekers een kanon en kunnen ze met een trekpontje over de gracht. Buitenom de fortgracht ligt een opengesteld wandelpad; het Koekkoekspad. 

Met dank aan:

https://nieuwehollandsewaterlinie.nl/forten/fort-giessen/
https://biesboschlinie.com/fort-giessen/
https://www.visitbrabant.com/nl/locaties/3206216711/fort-giessen  
https://www.altenatuur.nl/pagina/401008/14+Fort+Giessen
https://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/natuurgebieden/heusden-en-altena/fort-giessen/
https://biesboschlinie.com/rondje-fort-giessen/  
https://www.facebook.com/pages/Fort%20Giessen/232193970626864/ 

Adres

Giessensesteeg 2
4283 HP Giessen

Openingstijden

Zaterdag van 12.00 - 16.00 uur, van april tot en met september 

Facilities

  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0