Gedenkteken Franse Vluchtelingen

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

GEDENKTEKEN voor de tijdens de eerste wereldoorlog in Maastricht overleden Franse vluchtelingen. Gebeeldhouwd door Huib Luns, op 3 mei 1926 in het stadspark onthuld.

Omschrijving

Natuurstenen beeldhouwwerk, opgebouwd uit diverse los bewerkte blokken.

Gesitueerd bij de doorbraak van de oude stadsmuur in de St.Pieterstraat, in een plantsoen dat wordt omgeven door een smeedijzeren hekwerk. Het gedenkteken bestaat uit een engel, die bloemen legt op een met een rouwkleed bedekte doodkist. Deze kist rust op een grote sokkel, aan de voorzijde voorzien van het opschrift: "ILS S'ENDORMENT EN PARLANT DU RETOUR AU PAYS".

Waardering

Het gedenkteken is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, historische en typologische ontwikkeling. De betrokkenheid van de beeldhouwer Huib Luns en de esthetische kwaliteiten van zijn werk geven het gedenkteken een grote architectuurhistorische waarde. Het beeld is prominent geplaatst op de overgang van historische binnenstad naar het 19e eeuwse stadspark en als zodanig van bijzondere betekenis voor het aanzien voor de stad. Het gedenkteken verkeert in gave toestand en is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de omgeving en heeft typologische zeldzaamheidswaarde.

Adres

Nieuwenhofstraat tegenover 1
6200 AA Maastricht

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0