Helpoort (Maastricht)

Horizontal tabs

Beschrijving

De Helpoort is een stadspoort in Maastricht. Het is een van de laatste overblijfselen van het Middeleeuwse verdedigingstelsel dat ooit om de stad lag.

De Helpoort is gebouwd in 1229, nadat hertog Hendrik I van Brabant de inwoners van Maastricht toestemming had gegeven voor de bouw van een verdedigingstelsel. De poort is opgetrokken uit lokaal gewonnen kolenzandsteen. Hij bestaat uit een rechthoekig poortgebouw met twee hoge, smalle torens.

Al snel werd de eerste ommuring van Maastricht te klein. Maastricht begon met de bouw van een nieuwe, grotere ommuring die eind 14e eeuw klaar was. Toen midden 15e eeuw ook de zuidelijke kant van de stad volledig werd ommuurd, verloor de Helpoort zijn functie en kwam buiten de drukke verkeerroutes te liggen. Dit heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de Helpoort de sloopwerkzaamheden van de 17e en 18e eeuw overleefd heeft.

Atelier

Een tijd lang was de poort in gebruik als kruithuis. Pas in de 19e eeuw verloor het pand zijn militaire functie volledig. Er volgde een grote verbouwing tot woonhuis. De schilder Jef Schipper had hier halverwege de 20e eeuw enige tijd zijn atelier. Na een nieuwe grondige restauratie is de voormalige stadspoort inmiddels de thuisbasis van Stichting Maastricht Vestingstad en is er een expositie te bezichtigen over de verschillende verdedigingswerken in en rondom Maastricht.

Adres

Sint Bernardusstrat 24
6211 HL Maastricht

Openingstijden

Het interieur van de Helpoort is van 25 april tot 1 november dagelijks geopend van 13:00 tot 16:30.

Telefoonnummer

+31 43 3257833

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0