Het bankje van Ellis en Bernie op het Belgische Plein in Den Haag

Horizontal tabs

Beschrijving

Gisteren maakte ik een wandelingetje waarbij ik terecht kwam in het Belgisch Park in Den Haag / Scheveningen. Vanuit de Nieuwe Scheveningse Bosjes kwam ik in een straat terecht met mooie vooroorlogse woningen, met name aan de rechterzijde van de straat zag het er prachtig uit, woningen met veranda’s, balkons, uitstekende dakpartijen en mooie raamindelingen. Beetje Jugendstil, beetje koloniaal.

Het bleek een lange laan te zijn, die Leuvenselaan. Ongeveer op driekwart was er een mooi rond pleintje, dat het Belgische Plein bleek te heten. Ik ging op een bankje zitten. Voor me was een plantsoentje met achter de coniferen een elektriciteitshuisje. Opzij kijkend zag ik op het bankje een plakkaat met een tekst, en voor me tussen de stoeptegels, zag ik meer tekst. In het Nederlands en het Hebreeuws.

Afspraak op bankje

Op het plakkaat stond: ‘Dit is de bank van Ellis Cohen Paraira & Bernie (Barend) Spier’. Ik checkte het op internet en kwam het volgende te weten. Bernie en Ellis waren een verliefd stelletje dat in 1942 vaak op dit bankje afsprak. De Duitse bezetters draaien dan de regels aan en het wordt voor Bernie en Ellis te gevaarlijk om hier af te spreken.

Twee dagboeken

Ze spreken af een dagboek bij te houden, en als alles voorbij is, zeggen ze elkaar, spreken we weer af op ons bankje. Ellis duikt het eerst onder, enige maanden later doet Bernie hetzelfde, samen met zijn ouders. Ze worden verraden en gaan op transport naar Auschwitz. Daar sterft Bernie op 8 januari 1944. Uiteindelijk komen zijn twee dagboeken in Ellis’ handen, maar ze durft ze niet te lezen. Ze emigreert naar Palestina, dat een paar jaar later (1948) Israel wordt.

Pas zestig jaar later haalt Ellis’ dochter Shulamith haar moeder over om de dagboeken te gaan lezen. 

http://ellisenbernie.nl/over-ellis/
https://www.haagsedingen.nl/

Adres

Belgische Plein
2587 AR 's Gravenhage

Openingstijden

5.00 - 23.00 u.

Facilities

  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0