Het Bassin (Maastricht)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Bassin in Maastricht is een 19e eeuwse binnenhaven. Ooit kwamen hier zwaarbeladen goederenschepen aanmeren, nu zijn het vooral plezierjachten en Maastrichtenaren die van de terrasjes komen genieten.

Het stadsbestuur van Maastricht liet het Bassin in 1824-1826 aanleggen als verbindingspunt met de Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Maastricht-Luik. Door het betere transport kreeg de industrialisatie van Maastricht een extra impuls. Langs de haven verrezen een groot aantal gebouwen bedoeld voor transport en opslag. Vanuit hier verscheepte Petrus Regout zijn beroemde porselein over de hele wereld.

Veemen

Het Veemgebouw, no. 136, is een van de meer opvallende gebouwen aan de haven. In het gebouw was een bedrijf gevestigd dat zich bezig hield met de opslag en vervoer van goederen, een zogenaamd veembedrijf. Het pand is opgetrokken in neoromaanse stijl. Dat is te zien aan de dubbelbogige ramen die geïnspireerd zijn door de Romaanse kerken van middeleeuws Europa. Het ketelhuis, een wit gebouw met twee hoge schoorstenen aan de rand van het water, kwam er in 1910. Hier stonden lange tijd de stoommachines die de Sphinx fabriek, ook zichtbaar vanuit het Bassin, aan de gang hielden.

Oude haven, nieuwe bestemming

Aan de gloriedagen kwam na de Tweede Wereldoorlog al snel een einde. De nieuwe Beatrixhaven ten noorden van het Bassin trok alle verkeer naar zich toe. Veel gebouwen verkrotten. Eind jaren '60 waren er zelfs plannen om het Bassin te dempen en de gebouwen er om heen te slopen voor een nieuwe weg. Na lang verzet van lokale bewoners heeft de gemeente dit plan moeten laten varen. De weg is er uiteindelijk wel gekomen, in de vorm van een brug over de oude haven heen.

De wijk is zowel eind jaren '70 als in de jaren '90 opgeknapt en gerestaureerd. Veel oude pakhuizen zijn omgebouwd tot woningen of huisvesten culturele instellingen. Op andere plekken verrees nieuwbouw. In de pakhuiskelders langs de waterkant kwamen cafés en restaurants, terwijl de haven de pleziervaart begon aan te trekken. Toch heeft de industrie de haven nooit helemaal verlaten. Tot op de dag van vandaag produceert de papierfabriek Sappi papier langs de waterkant.

Adres

Bassin
6211 Maastricht

Openingstijden

Het Bassin is openbaar toegankelijk.

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

When you are on vacations and want to enjoy the nature and the beauty of the places then the best reward for this is making the visit of Bassin. The spot for the checking of this suitable way has the best essay service and the service of making the cool gadget as well.
Good Article Tax Return
Good Article, Visit Dubai And Try This Best Safari With BBQ Dinner And Belly Dancer.
Good Article, Visit Dubai And Try This Best Safari With BBQ Dinner And Belly Dancer. dubai city tour
Thanks a bunch! I am learning Dutch language and your content helps a lot! dream about spiders
By the way, why "if then is now"? Where is the origin of your site name? cbd
Nice Information! Thanks for sharing such an interesting post, Want to know what is Gudi Padwa and it's important, why it is Celebrate in India. when its is Celebrated in which Muharat know this with us Click Here:- gudi padwa 2020
Impressive! You have shared really useful information with readers. You may now know about Mesh Rashifal Today easily with this.
I am very impressed with your article. I love the way you write this article. Thank you for sharing this wonderful post with us. Also, read this: Free Driver Updater