Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is uniek in de wereld, door de combinatie van natuur en kunst - waaronder het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint Hubertus.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de unieke nalatenschap van een van de meest markante echtparen uit de Nederlandse geschiedenis: Anton en Helene Kröller-Müller.

Anton Kröller 

De jonge Anton Kröller (1862–1941) leerde zijn toekomstig echtgenote Helene (1869–1939) kennen tijdens een stage bij het Duitse Müller & Co., waarvoor ook zijn broer Willem werkte. Anton werd aangenomen en zijn zakelijk instinct werd al snel op waarde geschat: hij werd binnen afzienbare tijd verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van het bedrijf. Anton en Helene trouwden in 1888 en vestigden zich in Rotterdam. Datzelfde jaar stierf Helenes vader, Wilhelm Müller, waarna Anton, 27 nog maar, de leiding kreeg over het gehele bedrijf. Niet zonder succes: Anton bouwde Müller & Co. uit tot een van de eerste multinationals wereldwijd. Met als voornaamste activiteiten scheepvaart en ertshandel vergaarde hij een fortuin.

Grootgrondbezitter op de Veluwe

Anton zocht graag, wellicht als tegenwicht voor het jachtige en drukke zakenleven, rust in de natuur en dan met name op de Veluwe. Het was ook de liefde voor de natuur, evenals die voor de jacht, die hem deed besluiten een eigen landgoed te stichten: De Hooge Veluwe. Vanaf 1909 (het echtpaar woonde inmiddels, sinds 1900, in Den Haag) begon hij stapsgewijs stukken grond aan te schaffen, om die vervolgens aaneen te schakelen. In 1917 bezat hij liefst 6.800 hectare. De familie Kröller-Müller was daarmee de belangrijkste grootgrondbezitter op de Veluwe, op alleen de koninklijke familie na. Nadat het landgoed werd omrasterd liet Anton er, met oog op de jacht, edelherten, wilde zwijnen en moeflons uitzetten. Er liepen zelfs ook enige tijd kangoeroes.

Vijf tips voor een mooi dagje Hoge Veluwe

Het Park is dé plek om prachtige landschappen en wilde dieren te zien, en om deel te nemen aan excursies, workshops en evenementen. Verken de 5.500 hectare overweldigende natuur wandelend, te paard, of op één van de 1.800 gratis Witte Fietsen.

1. Wild spotten

Wil je wild spotten? Kom dan eens tegen openingstijd of tegen sluitingstijd naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Bij de wildobservatieplekken en -hutten is de kans een stuk groter om edelherten, moeflons of wilde zwijnen te zien. Zodra de meeste mensen naar huis gaan, komen de dieren langzaam weer tevoorschijn uit de bossen. Met een beetje geluk kom je ze tegen.

2. Stap op de Witte Fiets

Voor dé ultieme Hoge Veluwe beleving maak je een mooie fietstocht op een van de 1.800 gratis te gebruiken Witte Fietsen in het Park. Fiets bijvoorbeeld eens naar het stuifzandgebied De Pollen. Zo ver het oog reikt, zie je niks anders dan zand. Je kunt er uren rondstruinen…of een potje beachvolleybal spelen!

 3. Verwonder je over de macht en pracht

Tijdens een rondleiding in Jachthuis Sint Hubertus stap je honderd jaar terug in de tijd. Verwonder je over de moderne technieken en het enorme oog voor detail dat Anton en Helene Kröller-Müller lieten verwerken in hun buitenverblijf. Een bijzonder gebouw, dat zeker een bezoekje waard is.

4. Doe mee!

Bijna elke dag worden er leuke, uitdagende, spannende, rustgevende en bijzondere activiteiten georganiseerd in het Park. Schrijf je in voor een wandeling, bezoek een concert midden in de natuur of kom je eigen scharrel-kerstboom zagen in de kerstvakantie. Kijk in de agenda op hogeveluwe.nl voor alle mogelijkheden.

5. Geniet van de buitengewone combinatie

Midden in het Park ligt het Kröller-Müller Museum, een waar paradijs voor elke kunstliefhebber. In de beeldentuin van het museum ontdek je de mooiste kunstwerken, midden in de natuur.

Activiteiten

Bekijk de activiteitenkalender van Het Nationale Park De Hoge Veluwe of bezoek de website voor meer informatie.

https://www.hogeveluwe.nl/
https://www.ivn.nl/nationale-parken/het-nationale-park-de-hoge-veluwe

Adres

Houtkampweg 9
6731 AV Otterlo

Openingstijden

8.00 - 22.00 uur

Telefoonnummer

055 - 833 0833

E-mailadres

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0