Het Santuario van de Madonna di Hal

Horizontal tabs

Beschrijving

Het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Halle in Murazzano werd in de eerste helft de 17de eeuw gebouwd op de resten van de oudere kerk "Sancta Maria extra muros Bucignanum" genaamd. De kerk is sinds 1630 gewijd aan de Madonna di Hal, die uitgebeeld is in het koor van de kerk op een olieverfschilderij op lei. Het schilderij is geïnspireerd op de Onze-Lieve-Vrouw van Halle. Ze wordt getoond met rijk versierde jurk. Opvallend detail is dat het schilderij geen zwarte madonna toont! 

Ambrogio Spinola
Het is moeilijk om de concrete reden van de schenking van het schilderij te achterhalen of te documenteren. Het archief van de kerk, dat bewaard werd in de sacristie, werd namelijk in 1779 door de Fransen verbrand. Het schilderij dateert volgens sommige bronnen uit 1635 en zou zijn gemaakt in opdracht van de Ambrioso Spinola of diens zus Maria. De Latijnse inscriptie van het schilderij getuigt in elke geval dat het schilderij werd geschonken ter ere van de Heilige Maagd Maria door hertogin Spinola, van de gekende Genuese familie. Ambrioso Spinola was tot 1628 gouverneur in Vlaanderen voor de Spaanse koning. Hij zou in die status in Halle zijn geweest en de devotie tot Maria hebben meegenomen naar de streek van Murazzano in de vorm van het schilderij. Een legende vertelt dat waar een ezel met op zijn rug het schilderij halt hield een heiligdom zou gebouwd worden.

Fresco's
In 1600 kwamen de Orationanen (Confederatio Oratorii Sancti Philippi Nerii) aan in Murazzano. De orde bouwde hun klooster naast de kerk en gaven haar haar actuele vorm en uitzicht in de daaropvolgende decennnia. Het kerkgebouw is gebouwd in baksteen. Het interieur is zeer gearticuleerd en herbergt prachtige plafondschilderingen in perspectief die de kerk tot één van de mooiste heiligdommen in de streek maakt. De fresco's zijn één van de meesterwerken van de schilder Giuseppe Dallamano Modena, bekend voor de fresco's in de Villa della Regina in Turijn. Dankzij de vrijgevigheid van de familie Gabetti konden vele fresco's en vooral het schilderij van Onze Lieve Vrouw gerestaureerd worden in hun oorspronkelijke pracht.

De kerk bevat een schip en vier zijkappelen en op de kruising van het schip een majesteuze koepel. In het koor staat het altaarstuk in wit marmer. Centraal staat de nis met boogvormige bekroning waarin het schilderij van de Madonna di Hal is geplaatst. De boog is bekroond met een kroon ondersteund door een groep engelen.

De aanwezigheid van de beeltenis van Onze Lieve Vrouw van Halle werd altijd beschouwd als een teken van goede wil uit de hemel. Als toevluchtsoord voor de gelovigen, bron van moed en hoop en ook bescherming. Zo dragen de Murazzano's de bescherming van de stad in 1944 op aan de Madonna di Hal toen de stad dreigde in brand gestoken te worden door het Duitse leger.

Adres

Murazzano, Italië

Openingstijden

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0