Het Scheepvaartmuseum

Horizontal tabs

Beschrijving

Er is geen betere locatie te bedenken voor het Scheepvaartmuseum dan het monumentale ’s Lands Zeemagazijn uit 1656. In het museum is de invloed van de zee te zien op de Nederlandse cultuur. De 500 jaar maritieme geschiedenis van Nederland wordt gepresenteerd in interactieve tentoonstellingen voor jong en oud.

Het 'pakhuis van de wereld’, zoals het gebouw in de Gouden Eeuw werd genoemd, is tussen 2007 en 2011 gerenoveerd en de tentoonstellingen zijn gemoderniseerd. Als sinds 1973 is het museum gevestigd in het pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam, gebouwd door Daniel Stalpaert. Als bezoeker kom je binnen op het Open Pleyn, dat overdekt is door een glazen constructie geïnspireerd op een windroos naar een idee van architect Laurent Ney. In de richting van drie windstreken zijn de tentoonstellingsruimtes.

Verhalen
In westelijke richting zijn drie tentoonstellingen voor kinderen. Voor de jongsten is er een voorstelling genaamd ‘Matje & Roosje en Circus Zee’. ‘Het verhaal van de walvis’ toont de veranderende perceptie van dit zeedier: van een monster die zeelieden opat, naar bron van inkomsten voor de walvisvaart tot de bescherming als bedreigd diersoort. Het derde verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar heet ‘Zie je in de Gouden Eeuw’. Zes personages met verschillende maatschappelijke posities vertellen over deze ‘bijzondere tijd’: een Engelse diplomaat, een globemaker, een kapitein, een kapiteinsweduwe, een slavin en een Nederlands jongetje.
Ook is er in de westelijke vleugel ruimte voor een tijdelijke tentoonstelling. Op 1 april 2015 opent ‘De atlassen’ waarin hoogtepunten uit de cartografie tot 1800 van wereldniveau worden getoond.

Objecten
De collectie objecten, van scheepsmodellen en globes tot servies, zijn tentoongesteld in oostelijke richting. Een zaal is gevuld met scheepsornamenten, zoals boegbeelden van VOC-schepen, een andere met schilderijen met een maritiem thema. De meetinstrumenten staan opgesteld in donkere ruimte die verlicht wordt met sterren.

Belevenis
Multimedia zijn aangewend om in het noordelijke gedeelte de 500 jarige geschiedenis van de scheepvaart te beleven. In een half uur durende zeereis komt deze als het ware aan aan je voorbij gevaren. In de tentoonstelling ‘Haven 24/7’ is aandacht voor de moderne haven van Amsterdam die zich uitstrekt tot IJmuiden.
Het paradepaardje van het museum volgens bezoekers ligt buiten voor het museum: de replica van het VOC-schip Amsterdam. Naast de inrichting van het ruim, de kombuis en de kajuit doet vooral de stahoogte je ervaren hoe het leven aan boord eraan toe ging.

Michiel de Ruyter
De drie maanden na de prèmiere van de film ‘Michiel de Ruyter’ in het Scheepvaartmuseum op 26 januari 2015 staan in het teken van deze zeeheld. Met ‘Held in zicht’ is er aandacht voor het levensverhaal en successen van Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676). Het programma bestaat onder meer uit een speciaal tour door het museum, stadswandelingen, lezingen en muziek. Klik hier voor de details.

Adres

Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam

Openingstijden

Zeven dagen per week geopend van 9.00 tot 17.00 uur

Telefoonnummer

020-5232222

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1