Huis Westerbeek (Frederiksoord)

Horizontal tabs

Beschrijving

Huis Westerbeek is het huidige hoofdkantoor van de Maatschappij van Weldadigheid. Initiatiefnemer Johannes van den Bosch heeft ook een tijd in dit huis gewoond.

Al in de eerste helft van de zeventiende eeuw is er sprake van een Huis Westerbeeck in de buurt van Vledder. François van Westerbeek had hier in 1614 gronden gekocht om te vervenen. Voor de afvoer van turf liet hij de Westerbeeksloot graven en zijn landgoederen kregen dezelfde naam.

In 1726 ging het landgoed Westerbeeksloot over in het bezit van Steven van Royen, zijdehandelaar. Hij woonde met zijn gezin in het Huis Westerbeek. Het gehele landgoed werd door zijn erfgenamen in 1766 verkocht aan Nicolaas van Heloma, die het huis liet slopen en een nieuw herenhuis liet bouwen. Begin negentiende eeuw was het bezit van de familie Heloma in eigendom gekomen van R.A.L. Nobel, oud-burgemeester van Ruinen.

Het landgoed werd in 1818 verkocht aan de pas opgerichte Maatschappij van Weldadigheid. Na 1859 werd het pand verhuurd en heeft onder meer gefungeerd als predikants-, burgemeesters- en dokterswoning. Na een ingrijpende renovatie in 1975 is Huis Westerbeek het hoofdkantoor van de Maatschappij van Weldadigheid geworden.

Adres

Majoor van Swietenlaan 28
8382 CG Frederiksoord

Telefoonnummer

0521 381225

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0