Huishouden - Het Boenhok (Vlist)

Horizontal tabs

Beschrijving

Zuivel speelde een hele belangrijke rol in de Krimpenerwaard. Melk, kaas en boter waren niet alleen voedselbronnen, maar werden ook doorverkocht. Om al die zuivelproducten te maken was gereedschap nodig, en dat gereedschap moest ook schoongemaakt worden. Met die reden bouwden boeren in de Krimpenerwaard een boenhok bij hun boerderij.

In de waterrijke Krimpenerwaard had vrijwel iedere boerderij een speciale plaats op het erf waar gereedschappen gewassen konden worden. Dit wassen werd ook boenen genoemd vanwege de schurende handelingen die werden verricht. Het boenen vond plaats op een eenvoudige houten of stenen kade of steiger aan het water: de boenstoep. Als de boenstop overdekt was, spreekt men van een boenhok. Een boenhok had meestal slechts drie muren en bleef aan de kant van het water open.

Schone gereedschappen waren van groot belang op boerderijen waar melk, kaas en boter werd gemaakt. Vaak werd het boenhok naast de keuken of kelder tegen de boerderij aangebouwd, omdat die ruimtes doorgaans werden gebruikt voor het maken van kaas. Melkbussen, zeven en ander gereedschap konden zo eenvoudig naar het boenhok worden gebracht om gewassen te worden. Als de boerderij niet aan een sloot lag werd het boenhok vrijstaand gebouwd. Soms werd een speciale sloot naar een boenhok gegraven: een stoepsloot.

In de 20e eeuw zijn veel boenhokken gesloopt. Dankzij nieuwe technieken werd het toen mogelijk om binnenshuis met schoner water te wassen. Boenhokken die grensden aan een boerderij zijn soms verbouwd tot een extra kamer of opslagschuur. Sommige vrijstaande boenhokken doen vandaag de dag dienst als schuurtje voor tuingereedschap. Bij boerderijen aan de Oost Vlisterdijk zijn nog een aantal goed onderhouden en vrijstaande boenhokken te vinden.

Object Streekmuseum Krimpenerwaard (afbeelding 4): 'Boenhok'

In het boenhok, staande aan de slootkant, werden de melkbussen uitgespoeld en geschuurd. Dit boenhoek is in 1987 als replica bij het museum gebouwd.

Adres

Oost-Vlisterdijk 17
2855 AC Vlist

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0