Huize Schreurs (Venlo)

Horizontal tabs

Beschrijving

Naast het Romerhuis uit 1521 kent Venlo ook Huize Schreurs uit dezelfde eeuw

In de Grote Kerkstraat (toen nog gewoon Kerkstraat geheten) in Venlo werd in het jaar 1588 een huis gebouwd door de familie Vogelsanck. Net als de familie Romer was dit een rijke en belangrijke familie in het vroegmoderne Venlo. Het pand is een typisch voorbeeld van huizen uit deze periode. Er werd gepronkt door middel van versieringen in de Renaissance-stijl. Het wapenschild geeft bouwjaar 1588 en het bezit door de familie van Ooijer en Boenen. Deze mannen waren getrouwd met twee zusters Vogelsanck en het pand bestond dus uit twee delen.

In andere handen

In de negentiende eeuw verwisselde het toen al meer dan twee eeuwen oude huis van eigenaar. Het deel kwam in handen van de familie Schreurs. Later werd het andere deel gekocht door banketbakker Joseph Schreurs en samengevoegd tot één huis. In 1921 begon men aan een restauratie en ontdekte de architect Jules Kayser een aantal ramen achter het nieuwe metselwerk. Er werd glas in lood ingezet dat het pand nu siert.

Tegenwoordig

Gelukkig bleef Huize Schreurs tijdens de Tweede Wereldoorlog gespaard en hoefde het niet volledig gerestaureerd te worden. In de loop van de twintigste eeuw kwam het huis in het bezit van Vereniging Hendrick de Keyser. Deze huizenvereniging liet het pand in 1992 volledig restaureren om het er zo oorspronkelijk mogelijk uit te laten zien. Momenteel is Huize Schreurs een woonhuis met een winkel.

 

 


Adres

Grote Kerkstraat 19-21
5911 CG Venlo

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0