Hunebedden D3 en D4 (Midlaren)

Horizontal tabs

Beschrijving

Hunebedden D3 en D4 (samen wel de Hunenborg genoemd) zijn twee hunebedden die in elkaars verlengde liggen, nu op een erf in het Drentse dorp Midlaren. Hunebed D4 ligt vlak naast de muur van een in vervallen staat verkerend boerderijtje. Alle dekstenen en op twee na alle draagstenen zijn nog aanwezig, maar vrijwel niet in hun oorspronkelijke positie. De hunebedden zijn nooit gerestaureerd. De stenen zijn begroeid met korstmossen. Door de bijzondere ligging van deze twee hunebedden werden ze ook wel voor één groot hunebed aangezien.

De bouw van de hunebedden

De hunebedden D3 en D4 werden omstreeks 3400 v.Chr. gebouwd als de laatste rustplaats voor overledenen. Door grote stenen rechtop te zetten, daarbovenop nog een grote steen te plaatsen en de gaten tussen de stenen op te vullen met kleinere stenen werd een soort kamer gecreëerd, waarin doden werden neergelegd, vaak vergezeld door aardewerk en andere voorwerpen. Over het hunebed – geheel of gedeeltelijk – werd vervolgens aarde geworpen, zodat een soort heuvel ontstond.

Onderzoek naar de hunebedden

De nummering van de hunebedden hebben we te danken aan Albert van Giffen, een Nederlands archeoloog. Deze hield zich in het begin van de twintigste eeuw onder andere bezig met archeologisch onderzoek in hunebedden. De nummering bestaat uit een letter, die verwijst naar de provincie waar het hunebed ligt, en een cijfer, zoveel mogelijk gebaseerd op de ligging van noord naar zuid.

Een van de twee boerderijtjes in de buurt van hunebedden D3 en D4 is in 2001 aangekocht door het Drents Landschap. Tijdens de restauratie in 2003 werd onder de vloer van een stal een redelijk gave terrine (uit de Trechterbekercultuur) opgegraven en daarnaast een z.g. uitruimkuil (oude bijgaven werden door het Trechterbekervolk vaak opgeruimd als er plaats moest worden gemaakt voor een nieuwe generatie) met veel scherven.

Adres

Steenakkers
9475 PM Midlaren

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0

Reacties

Hunebed D3 en D4