Huygensmuseum Hofwijck: Buitenplaats van Constantijn Huygens

Horizontal tabs

Beschrijving

Het is 1640. Constantijn Huygens is secretaris van stadhouder Frederik Hendrik en daarmee een van de hoofdrolspelers op het toneel van de Hollandse politiek. Om het drukke Haagse hofleven te ontwijken, laat Huygens naar eigen ontwerp de buitenplaats Hofwijck aanleggen aan de Vliet in Voorburg. Hier ontvangt hij zijn gasten en brengt hij zijn vrije tijd door met muziek, kunst, wetenschap en bovenal: literatuur.

Audiotour

Op de tonen van Huygens' eigen composities en aan de hand van versregels uit zijn gedicht Hofwijck leidt een audiotour u rond door het huis en de tuin. Het boeiende verhaal van Hofwijck komt zo echt tot leven. De audiotour is in het Nederlands en het Engels beschikbaar en is in de toegangsprijs inbegrepen. Kinderen van 8 t/m 11 jaar kunnen met Hofwijck kennismaken door een speciaal voor hen bestemde audiotour.

Constantijn Huygens (1596-1687) is een van de grootste Nederlandse dichters van de zeventiende eeuw. In een van zijn bekendste gedichten, Hofwijck uit 1653, beschrijft Huygens zijn buitenplaats tot in detail. Hofwijck noemt hij 'de sleutel tot mijn hart': hierin is zijn veelzijdige persoonlijkheid volledig tot uitdrukking gebracht. Nog altijd leert men Constantijn Huygens het best kennen door een bezoek aan de buitenplaats Hofwijck.

Hofwijck is een van de belangrijkste monumenten uit onze Gouden Eeuw. Huis en tuin zijn aangelegd volgens de bouwprincipes van de Italiaanse renaissance: symmetrisch, met harmonieuze maatverhoudingen en een plattegrond die de vorm heeft van een menselijk lichaam. Hiervan bleef in de loop der tijden slechts het bovenlichaam bewaard, het onderlichaam ging verloren door de aanleg van het spoor. Wat behouden bleef, werd recent gerestaureerd en biedt nu weer dezelfde aanblik als in Huygens? tijd.

In de historische vertrekken van het huis is Huygensmuseum Hofwijck gevestigd. Kunstwerken, boeken, meubilair en gebruiksvoorwerpen voeren u binnen in de fascinerende wereld van Constantijn Huygens en zijn kring. Ook maakt u kennis met zijn beroemde zoon Christiaan Huygens, de uitvinder van het slingeruurwerk en ontdekker van de ring om Saturnus. Hij bracht de laatste jaren van zijn leven op Hofwijck door.

Tuin

De tuin van Hofwijck is onlangs in oude luister hersteld. De historische padenstructuur en de beplanting zijn gereconstrueerd volgens Huygens' ontwerp uit 1640. In de tuin kan de bezoeker zich weer even terugwanen in Huygens' tijd, toen zijn gasten hier wandelden, musiceerden en converseerden over kunst en literatuur.

Rondleidingen

Voor groepen van minimaal 10 personen worden - ook buiten de reguliere openingstijden - rondleidingen verzorgd. Rondleidingen kunt u telefonisch reserveren: (070) 387 23 11. De kosten bedragen eu 5 per persoon, inclusief toegangsprijs en koffie.

Concerten

Musiceren op Hofwijck kent een lange traditie, die terug gaat tot Huygens' tijd. De Pronkzaal heeft een prachtige akoestiek voor kamermuziek. In de winter vinden hier de tweede zondag van de maand zondagochtendconcerten plaats. De concerten beginnen om 11.30 uur en duren ongeveer een uur. Voor aanvang van het concert wordt vanaf 11.00 uur in de Oudhollandse keuken een kopje koffie van het huis geserveerd. Voor meer informatie over deze concertserie, zie www.hofwijck.nl

Adres

Westeinde 2a
2275 AD Voorburg

Openingstijden

april – 10 januari 2016: 12.00 – 17.00 di / wo / do / za / zo

11 januari – maart: 12.00 – 17.00 za / zo

Gesloten op nationale feestdagen, met uitzondering van Tweede Kerstdag.

Telefoonnummer

070-3872311

E-mailadres

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1