IJzeren erfafscheiding

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

ERFSCHEIDING, behorende tot het complex van voormalig weeshuis en portierswoning en erfscheiding. Het voormalige protestantse weeshuis is aan de Grote Kerkstraat gesitueerd en opgenomen in het register van rijksmonumenten onder monumentnummer: 14318. De voormalige portierswoning is gelegen aan het Jan van Nieuwenhuyzenplein en van het voormalige weeshuis gescheiden door een tuin die bereikbaar is via een poort. Het ijzeren hek is aan de noordwestzijde van het terrein geplaatst langs de Matthijs Trinxgracht.

Omschrijving

IJzeren erfscheiding, bestaande uit een spijlenhek, waarvan de spijlen worden afgesloten door kruisvormen, tussen pijlers die worden afgesloten door pijnappels. De pijlers zijn gevat in natuursteen op bakstenen voet en worden gesteund door ijzeren stangen in natuurstenen voet.

Waardering

De erfscheiding is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex van weeshuis en portierswoning met erfscheiding uit het einde van de 19de eeuw, gelegen in het beschermde stadsgezicht van Edam.

Adres

Jan Nieuwenhuyzenplein bij 12
1135 WV Edam

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0