IJzertoren

Horizontal tabs

Beschrijving

Deze toren, oorspronkelijk ingewijd op 24 augustus 1930, staat aan de oever van de stroom de IJzer, nabij het stadscentrum van Diksmuide.  Op de toren staat aan de vier zijden van de monumentale voet te lezen Nooit meer oorlog, in de vier talen van de strijdende partijen van het westelijk front tijdens de Eerste Wereldoorlog: Plus jamais de guerreNo more WarNie wieder Krieg.

De IJzertoren is in de eerste plaats een herdenkingsmonument voor de Vlaamse gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, maar hij staat tegelijk ook symbool voor de aan de IJzer ontstane wil tot meer politieke verzelfstandiging van Vlaanderen (zie onder meer frontbeweging,frontpartij). De jaarlijkse IJzerbedevaart aan de voet van de toren is een politieke manifestatie tegen oorlog en voor Vlaams zelfbestuur.

Op de IJzertoren staan in kruisvorm de letters AVV / VVK, wat staat voor Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Kristus; weliswaar kwam hetIJzertestament van in het begin op voor pluralisme.

De oorspronkelijke toren is het doelwit geweest van een aanslag, waardoor hij volledig verwoest werd in de nacht van 15 op 16 maart 1946.  De betrokkenheid van de ontmijningsdienst DOVO hierin werd evenwel bewezen geacht. E,kele jaren na de vernieling van de oorspronkelijke toren, werd iets verder een nieuwe en veel hogere (84 meter) toren gebouwd. Met de resten van de opgeblazen toren werd op het voorterrein, in de IJzerbedevaartweide, in 1950 de Paxpoort of Poort van Vrede gebouwd.

Adres

Ijzerdijk
8600 Diksmuide

Openingstijden

DAGELIJKS TOEGANKELIJK
oktober - februari : van 9u tot 17u (zat., zond. en feestdagen: van 10u tot 17u)
april - september: van 9u tot 18u (zat., zond. en feestdagen: van 10u tot 18u)

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0