Koninklijke Bibliotheek van België

Horizontal tabs

Beschrijving

De Koninklijke Bibliotheek van België is de nationale wetenschappelijke bibliotheek van België en heeft als doel het belangrijke culturele patrimonium van het land te beheren. De biliotheek doet dit door het verwerven, ontsluiten en beheren van publicaties die verschenen op het grondgebied van België. Maar ook van Belgische auteurs die eventueel vanuit het buitenland publiceren. 

Ze werkt nauw samen met andere van de universitaire bibliotheken en eventueel andere wetenschappelijke bibliotheken in België  om aan wetenschappelijke informatievoorziening te doen. De Bibliotheek richt vooral zich op de informatiebehoeften van de onderzoekswereld. Dit zowel op basis van de eigen collectie als op basis van extern opgeslagen informatie. 

In de bibliotheeksamenwerking binnen België en internationaal is zij vertegenwoordigd in organisaties en activiteiten die haar werking in het algemeen en in de specifieke domeinen betreffen.

De verzamelingen zijn gestockeerd in niet minder dan 150 km boekenrekken, waarvan ongeveer 50 km zich ondergronds bevinden. De overige 100 km verdeeld zijn over de 10 verdiepingen van de toren. 

Het gebouw

De Koninklijke Bibliotheek is gebouwd tussen 1954 en 1969 door de architecten Maurice Houyoux, Roland Delers en Jacques Bellemans. Ze is opgenomen in het complex van de Kunstberg in Brussel, waarvan ze één van de zijden vormt. De Bibliotheek is gebouwd op een opervlakte van 1,3 ha en heeft een totale bruikbare oppervlakte van 6,7ha. De bouw vereiste niet minder dan 28.000 m³ gewapend beton en 3.000 ton staal en balken. De voor de lezers bestemde lokalen beslaan een oppervlakte van 8.000 m², of 1.100 plaatsen. 

 

Adres

Keizerslaan 4
1000 Brussel, België

Openingstijden

De Koninklijke Bibliotheek van België is toegankelijk van maandag tot vrijdag van 9 tot 19 uur en zaterdag van 9 tot 17 uur.

In de maanden juli en augustus en op 30 april, 8 mei, 14 augustus, 31 oktober, 14 november, 24 december sluit de bibliotheek eveneens om 17u.

Telefoonnummer

+ 32.2.519.53.11

E-mailadres

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0