Landgoed Middachten: boerderij 'Borgh Keppe'

Horizontal tabs

Beschrijving

Boerderij Borgh Keppe behoorde ooit tot de historische buitenplaats Middachten. Het betreft een T-boerderij met een voorhuis uit circa 1800 en een ouder achterhuis. De hoeve ligt aan Eikenstraat. Het achterhuis ligt naar de weg toegekeerd. De bouwplaats werd al in het begin van de 15de eeuw vermeld.

Oorspronkelijk lag aan de westzijde van de boerderij, een weg die over het huidige landgoed Avegoor liep en aansloot op de Buitensingel in Ellecom. Deze weg lag in het verlengde van de Boerenweg die van Middachten kwam. Dit verklaart de huidige situering van het voorhuis dat zich oorspronkelijk in de zichtas van de genoemde weg uit Ellecom bevond.

De bakstenen boerderij is opgetrokken op rechthoekige grondslag onder twee haaks op elkaar staande zadeldaken. Het voorschild van het voorhuis (één bouwlaag en kapverdieping) is gedekt met rode Romaanse pannen en het achterschild met gesmoorde Hollandse pannen. Op de nok bevinden zich twee gemetselde schoorstenen. Het loodrecht hierop staande zadeldak van het achterhuis is deels gedekt met riet en deels met gesmoorde Hollandse pannen. In de voorgevel met gepleisterde plint is een excentrisch geplaatste toegangsdeur met zesruits bovenlicht met rechts daarvan een smal achtruits venster waaronder een kelderlicht en links tweegekoppelde achtruits schuifvensters. De voorgevel wordt afgesloten door een bakstenen uitgemetseld fries waarboven een dakgoot op klossen.

De zijgevels van het voorhuis hebben tuitgevels, voorzien van een klimmend fries met in de top een door een keperboogje afgesloten muursleuf, verder wordt de gevel afgesloten door ezelsruggen en bekroond door een pinakel. De linker gevel heeft op de begane grond en in de top een zesruits draaivenster, de aansluitende lage zijgevel van het achterhuis heeft links getoogde zesruits stalvensters, waarnaast het dak is opgewipt. Hiervoor bevindt zich een houden aanbouw onder een lessenaarsdak. 

In het achterliggende geveldeel is een nieuwe deur en drie in formaat verschillende vensters. De rechtergevel heeft op de begane grond een achtruits schuifvenster en in de top twee gekoppelde smalle vensters. Het aansluitende achterhuis heeft een opgewipt dak waaronder een stolpvenster met enkelruits bovenlicht, vervolgens sluit hier het lage deel van het achterhuis op aan, dat wordt door muurdammen geleed en is voorzien van vier getoogde ijzeren stalvensters. De achtergevel heeft een symmetrische indeling met in het midden dubbele getoogde deeldeuren, geflankeerd door een smal rondboogvenster en een getoogde houten mestdeur.

Naast het achterhuis ligt een bakstenen bakhuisje. Het is gebouwd op rechthoekige grondslag. het bestaat uit uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak met windveren en een gemetselde schoorsteen op de nok.

Adres

Eikenstraat 3
6955 JB De Steeg

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0