Landgoed Middachten: boerderij 'Gotinks Goed'

Horizontal tabs

Beschrijving

Boerderij 'Gotinks Goed', ooit onderdeel van historische buitenplaats Middachten, is een negentiende-eeuwse boerderij van het hallenhuistype. De boerderij is gelegen op de zuidzijde van de oude Boerenweg nabij het Kooibos. De bouwplaats werd al in 1429 vermeld.

De bakstenen boerderij is opgetrokken op rechthoekige grondslag. Het gebouw heeft één bouwlaag met een wolfsdak met gesmoorde Hollandse pannen en windveren langs de dakrand. Bij het voorhuis is het dak opgewipt. Op de daknok en in het linker dakschild staat een gemetselde schoorsteen.

In de voorgevel met gepleisterde plint bevindt zich een excentrisch geplaatste toegangsdeur met zesruits bovenlicht. Links daarvan een negenruits schuifvenster en rechts drie twaalfruits schuifvensters met luiken. Op de verdieping is een stolpvenster. Alle vensters zijn voorzien van luiken die in de kleuren wit en rood geschilderd zijn. De linkerzijgevel heeft in het voorhuis een achtruitsvenster met luiken. Het achterhuis heeft een door muurdammen gelede gevel met vier getoogde gietijzeren stalvensters. In de rechter zijgevel van het achterhuis bevinden zich twee kelderlichten, meerruitsvensters en drie horizontaal in tweeën gedeelde mestdeuren. Deze worden afgewisseld met vier getoogde gietijzeren stalvensters. De achtergevel heeft een symmetrische indeling met in het midden dubbele, getoogde deeldeuren Ze worden geflankeerd door een gietijzeren rondboogvenster met roedeverdeling en een getoogde houten mestdeur.

Adres

Landgoed Middachten 5
6994 JC De Steeg

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0