Landgoed Middachten: dienstwoning met schuur

Horizontal tabs

Beschrijving

Ten oosten van het huis Middachten nabij de tuinmuur staat een in 1900 herbouwde T-boerderij van het hallehuistype. Deze is thans in gebruik als dienstwoning.

Op de voorgevel staat de volgende inscriptie: 'renov. 1900'. De dienstwoning is gebouwd op rechthoekige grondslag met een dwars geplaatst voorhuis. Het zadeldak is gedekt met Hollands pannen. Op het nokeinde staan schoorstenen. Het geheel heeft, met uitzondering van de achtergevel, een omlopende, gepleisterde plint.

De voorgevel is symmtrisch ingedeeld. In het midden zit een paneeldeur met bovenlicht en aan weerszijden een meerruits schuifvenster met rood-witte luiken. Boven de ingang is een dakkapel met meerruits schuifvenster onder een zadeldakje. De linker zijgevel heeft in het voorhuis twee meerruits schuifvensters met luiken en op de verdieping een meerruits schuifvenster met aan de linker zijde een luik.

Muurankers duiden op voorganger boerderij

In het achterhuis zitten twee gekoppelde meerruitsvensters en een deur met links een vierruits stolpvenster met een half luik. De achtergevel heeft een deur met bovenlicht. Muurankers die het jaartal 1735 vormen duiden op de voorgangster van huidige boerderij. De rechter zijgevel van het voorhuis is identiek aan de linker. De zijgevel van het achterhuis heeft drie gekoppelde meerruitsvensters met aan weerszijden rood-witte luiken.

Achter de dienstwoning bevindt zich een houten schuur op rechthoekige grondslag. Het heeft een zadeldak met gesmoorde oud Hollandse pannen. Het gaat aan een kant over in een lessenaarsdak. Op het erf nog een schuur die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Adres

Landgoed Middachten 4
6994 JC De Steeg

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0