Landgoed Sonnenberg

Horizontal tabs

Beschrijving

Van Landgoed Sonnenberg was al sprake in 1428. Het werd genoemd als een heggeholt. Dit is een om een landhuis staande bomengroep en struikgewas. Het was van de heer Hendrik van Wijhe. Sonnenberg was sinds jaar en dag een leengoed van kasteel Doorwerth. In de negentiende eeuw werden delen van het leengoed omgevormd tot park.

In 1881 kocht Jacob Rutger Wellenbergh het landgoed. Hij liet een kasteelachtig landhuis bouwen met torentjes en decoratieve uitbouwsels. Ook kwam er een fraaie oprijlaan en een drietal woningen bij, Sonnenberglaan 1 (heden een gemeentelijk monument),  3 (monumentale woonboerderij uit 1914, nu te koop) en 5. Hij liet bovendien een park met statige lanen een berceau aanleggen. Via deze berceau kwam men bij het beeld van een bosnimf. Op een hoge heuvel stond op een kunstmatige rots een aeolusharp.

Na Wellenbergs dood wisselde het goed enkele malen van eigenaar. Huis en park raakten in verval. De gemeente Renkum kocht het landgoed aan in 1920. Het huis met bosperceel eromheen werd in 1951 verkocht aan de Nederlandse Onderwijzersvereniging (NOV). Die liet het landhuis slopen. Er kwam een rusthuis voor gepensioneerde onderwijskrachten voor in de plaats. In de twintigste eeuw werden hier verzorgingsappartementen gebouwd. In 2009 bouwde men er een groter verzorgingscomplex.

Meer informatie en downloaden van de fietsroute Gelders Arcadië:

Adres

Sonnenberglaan 1
6861 AM Oosterbeek

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0