Landhuis Mariëndaal

Horizontal tabs

Beschrijving

Temidden van golvende akkers en weilanden met vee, lanen, bossen, sprengen en vijvers ligt Landhuis Mariëndaal. Het is een historische buitenplaats in Gelders Arcadië gelegen tussen Oosterbeek en Arnhem. Het is een rijksmonument, in bezit van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. Landhuis Mariëndaal is niet toegankelijk voor publiek.

Johan Brantsen kocht in 1735 een perceel met landerijen voor fl 16.350,00. Dit was iets ten noordoosten van het augustijnenklooster Mariënborn dat daar sinds 1392 had gestaan. Dit klooster werd in 1580 opgeheven en gesloopt als gevolg van de Reformatie. Rond 1740 liet Brantsen er een relatief klein landhuis bouwen. In 1791 vererfde het landgoed aan de Arnhemse burgemeester mr. J.N. van Eck. Het bleef in handen van zijn nazaten tot 1936. 

In 1936 werd het landgoed in twee delen publiek geveild. Het oude Mariëndaal ten oosten van de Schelmseweg werd verworven door Geldersch Landschap en Kasteelen. Het landhuis kreeg in 1949 een nieuwe bestemming als kantoorruimte en laboratorium.

Bouwgeschiedenis

Het landgoed werd in 1740 gebouwd. In 1857 werd het verbouwd en vergroot tot het huidige huis. In 1977 werd het hoofdgebouw ingrijpend gerestaureerd. Het gehele interieur werd daarbij gesloopt. Achter het landhuis zijn in de jaren 1950 laboratoria gebouwd ter plekke van de oude moestuin.

Tuin

Het park kreeg een romantische stijl met vijvertjes, fonteintjes en watervalletjes. Omstreeks 1865 is de kronkelige berceau of loofgang van beuken geplant, de zogenaamde `Groene Bedstee’. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van 650 meter lang. Dames maakten er een wandelingetje en bleven door het bladerdak uit de zon. Hun huid bleef hierdoor mooi blank. Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde. Waar nu de waterval is, stond tot 1840 een papiermolen. 
Op een kunstmatige heuvel ligt een zwaar verwaarloosde kapel, de Christuskoepel. Deze is in 1939 gebouwd door de architect Alexander Kropholler; de beelden zijn van Mari Andriessen.

Landschap

Tijdens de ijstijden zijn in het landschap lange, smalle erosiedalen ontstaan. Die zijn tot op de dag van vandaag goed zichtbaar. Het dal Klingelbeek of Slijpbeek  is door erosie uit de Arnhemse stuwwal geslepen.

 

 

Meer informatie en downloaden van de fietsroute Gelders Arcadië:

Adres

Schelmseweg
6816 Arnhem

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0