Marmeren fontein met beelden van Neptunus, Amphitrite en Arion

Horizontal tabs

Beschrijving

MARMEREN FONTEIN MET BEELDEN VAN NEPTUNUS, AMPHITRITE EN ARION.

Loodrecht op de ingangspartij van het huis aan de oever van de buitengracht gesitueerde marmeren fontein met beeldengroep, gesigneerd door: I(gnatius) v. Logteren en gedateerd: 1714.

Fontein en beelden groep, die een ensemble vormen, zijn geplaatst op een uit de gracht oprijzend fundament van brokken hardsteen in rustica. Op een brede sokkel, die zich boogsgewijs verjongd, bevindt zich aan de linkerzijde Amphitrite in half liggende houding, steunend met de linkerarm op een kruik, met in de rechter hand een drietand. Alhoewel Amphitrite in mythologische afbeeldingen wel meer met drietand wordt weergegeven is het beeld op enkele oudere foto's van Frankendael met staf afgebeeld. Aan de rechterkant Neptunus in identieke halfliggende houding, steunend op een kruik. Op enkele oudere foto's van Frankendael is het beeld met een drietand in de rechter hand afgebeeld. Tussen beide beelden een klokvormig ornamentstuk met schelpwerk, dat als achtergrond dient van het naar voren uitgebouwd schelpvormig bassin met dolfijn (met spuier in bek), waarop Arion met lier is gezeten.

Fontein en beeldengroep zijn oorspronkelijk afkomstig van de buitenplaats Driemond bij Weesp en zijn in 1770 op Frankendael geplaatst.

Adres

Middenweg 72
1097 BS Amsterdam

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0