Militair Ereveld Grebbeberg

Horizontal tabs

Beschrijving
Het militair ereveld Grebbeberg bij Rhenen is de laatste rustplaats van meer dan 400 Nederlandse militairen die in mei 1940 sneuvelden in de strijd om het zuidelijkste gedeelte van de Grebbelinie.

Zij zijn begraven in de grond die zij met hun leven hebben verdedigd. Na de overgave werden de Nederlandse en Duitse slachtoffers op de plaats van het strijdtoneel begraven. Deze begraafplaats op de Grebbeberg werd hiermee de eerste oorlogsbegraafplaats van Nederland. Na de oorlog werden de stoffelijke resten van de Duitse militairen overgebracht en herbegraven op de begraafplaats voor Duitse gesneuvelden in Ysselsteyn (Limburg). Sinds 1946 worden op de Grebbeberg regelmatig militairen herbegraven die elders in Nederland in die meidagen zijn gesneuveld en in familiegraven lagen begraven. Het ereveld telt nu ruim 800 graven.

Na de bevrijding werd de militaire begraafplaats ingericht als nationale herdenkingsplaats. Daarvoor werd in 1946 de Stichting Nationaal Legermonument Grebbeberg opgericht. De ingang van de begraafplaats wordt gemarkeerd door een monument, dat werd ontworpen door de architect ir. J.J.P.Oud. Het monument bestaat uit een kruis, geflankeerd door twee leeuwen. Het opschrift luitdt: 'Den Vaderland ghetrouwe Blijf ick tot in den doot' een strofe uit Het Wilhelmus ons volkslied.

Tegenover het ereveld werd centraal in een ampfitheater een klokketoren gebouwd. Hierop werd een tekst van de dichter J.C. Bloem aangebracht. In de klokketoten werd een bronzen luidklok opgehangen die symbolisch vervaardigd was uit 2.400.000 koperen centen die na de oorlog speciaal hiervoor zijn ingezameld. De klok zelf is versierd met het Nederlandse wapen en draagt de tekst: 'Ik spreek voor hem die viel'.

In 1952 droeg het Ministerie van Oorlog de zorg voor het ereveld over aan de Oorlogsgravenstichting. Door haar zorg wordt de begraafplaats in stand gehouden en blijft de herinnering aan de militairen die in dit gebied gevallen zijn, bewaard.

Adres

Grebbeweg 123
3911 AV RHENEN

Openingstijden

Openingstijden: 09.00 – 17.00 uur (ook in het weekend)

Honden zijn op het ereveld niet toegestaan.

Telefoonnummer

031-7612507

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0