Munthuis (Utrecht)

Horizontal tabs

Beschrijving

Op de plek waar in de negentiende eeuw de Utrechtse Munt stond, staat sinds 1924 een pand in de stijl van de Amsterdamse School. Het pand, gebouwd door J. Crouwel jr., is in de twintigste eeuw lange tijd in gebruik geweest als hoofdpostkantoor.

Nadat Nederland een onderdeel was geworden van Frankrijk met koning Lodewijk Napoleon hier op de troon, werd in 1806 de centralisatie van het muntwezen ingezet. Lodewijk Napoleon wilde alle provinciale munthuizen sluiten en één nieuw munthuis in Amsterdam vestigen. Toen dit plan te duur bleek, werden alle Nederlandse munten vanaf toen geslagen in de Munt in Utrecht. Het Munthuis aan het Neude was namelijk wat betreft veiligheid hiervoor erg geschikt.

Sint Ceciliaklooster

Het Utrechtse Munthuis was gevestigd in een deel van het voormalige St. Ceciliaklooster tussen de Oudegracht en het Neude. Het gebouw uit 1647 was aan alle kanten van de buitenwereld afgesloten door andere gebouwen of een kloostergang. Het binnenste deel, dat grensde aan de binnenplaats was ingericht als muntwerkplaats. Aan de beide straatzijden aan de Oudegracht en het Neude zijn twee rijen huizen. Eén van de woningen aan het Neude deed dienst als muntmeesterswoning.

Decimale stelsel ingevoerd

Centralisatie betekende niet alleen een gemeenschappelijke plek waar de munten werden geslagen, maar ook het hebben van een gemeenschappelijke munteenheid. Nadat Nederland was ingelijfd bij Frankrijk (1810-1813) werd de Franse franc hier het betaalmiddel. Deze werden ook in Utrecht geslagen en beheerd. Met de intrede van de franc doet ook het decimale muntstelsel zijn intrede in Nederland. Dit stelsel is gebaseerd op het getal tien (één franc is 100 centimes). Na het vertrek van de Fransen in 1813 bleef de Nederlandse muntproductie in Utrecht.

Hoofdpostkantoor

Het huidige gebouw op deze plaats dateert uit 1924. De grote hal met de paraboolvormige bogen doet denken aan een kerk. De glas-in-lood-ramen boven de ingang zijn gemaakt door Richard Roland Holst en verbeelden de "Nederlandse Maagd in de tuin der provinciën". Tot 2011 was is dit pand het hoofdpostkantoor gevestigd. Nu is het architectonisch bijzondere pand in handen van projectontwikkelaars en zal hier in de toekomst een winkelcentrum komen. 


Adres

Neude 11
3512 AE Utrecht

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0