Museum Bakkie – voormalige koffieplantage Reynsdorp (1744)

Horizontal tabs

Beschrijving

Museum Bakkie – voormalige koffieplantage Reynsdorp (1744)

Plantage Reynsdorp (Bakkie) is een voormalig Koffieplantage (gesticht door Nicolaas Reynsdorp in 1744) met oude sluizen en gebouwen. Museum Bakkie heeft 1 van de meest unieke privécollecties in Suriname met vele originele boeken, prenten, kaarten en voorwerpen.

Bij een bezoek aan Bakkie staan ontwikkelaar Bas Spek en Marsha Mormon (nazaat / erfgename / plantage ontwikkelaar) klaar om u te verwelkomen. Bakkie Museum heeft originele stukken van bijzondere bezoekers zoals Kapitein John Gabriel Stedman 1796, tekenaar Benoit 1839, onderzoeker Maria Sibylla Merian 1699 etc. zij bezochten Suriname vanaf eind 17e eeuw en maakten boeken en prenten van het gebied, deze publicaties werden gemaakt in Europa. De passie van Museum Bakkie is om deze topstukken over Suriname en de plantage zichtbaar te maken voor bezoekers. Het Bakkie museum is uniek in Suriname door deze top collectie aangevuld met artefacten uit het gebied zoals de kromboei, brandmerk en de verhalen van de voorouders van Marsha en familie stukken.

Bakkie is een zeer kleinschalige onderneming met bijna geen personeel. Naar Bakkie gaan is op bezoek gaan bij Marsha en Bas.

Zoektocht naar roots

Project Bakkie is ontstaan door de persoonlijke zoektocht naar de roots van Marsha Mormon. Marsha en haar man Bas Spek vonden in de archieven de Gouvernementsdocumenten die bevestigden dat aan de voorouder van Marsha de plantage Reynsfort is afgestaan in eigendom.  De interesse naar het verhaal van deze voorouder (geboren in slavernij) werd een hele zoektocht met bijzondere vondsten in het gebied Bakkie en de plantages aan de Warappakreek.  

Plantage Bakkie was bijna verlaten en in slecht onderhouden staat. Vanaf 2007 tot nu toe zijn de investeringen gaande en Bakkie is nu een mooi leefbaar dorp met leuke inwoners.

Diorama Kerkshoven

Het diorama “Kerkshoven” gemaakt door Gerrit Schouten is de inspiratie geweest voor o.a. de houtloods wat nu een eet plek is geworden,  Marsha haar voorouder is op plantage Kerkshoven geboren en zo is een stukje familiegeschiedenis vereeuwigd met de nieuwe loods in de stijl  en kleuren  van  plantage Kerkshoven.

Museum Bakkie en de Warappakreek

Marsha en Bas begonnen met het opnieuw uitgraven van de Warappakreek en opknappen van bestaande gebouwen. Inmiddels zijn er diverse nieuwe gebouwen bijgekomen. Tijdens het uitgraven van kreek (9,5km) vonden ze oude flessen en andere artefacten, deze vondsten waren het begin van de collectie voor Museum Bakkie. Inmiddels heeft Bas diverse topstukken aangekocht en verzameld over Suriname en gebied Bakkie.

De collectie van Museum Bakkie

Museum Bakkie heeft een unieke collectie die nergens anders in Suriname te zien is. Een persoonlijke museumtour laat het verhaal van de plantages en van de familie van Marsha zien, deze unieke museumstukken verbazen de bezoekers “zo’n Museum verwacht je niet op een plantage”. Stukken van Museum Bakkie worden vaker nationaal en internationaal tentoongesteld en op TV getoond. Op Bakkie zijn te zien originele: 1e druk boeken en prenten van: J.G. Stedman, Benoit, Maria Sybilla Merian oude kaarten en vele artefacten en andere bijzondere vondsten. Nergens anders in Suriname zijn deze originele topstukken te zien. 

https://museumbakkie.com/

Adres

Plantage Bakkie #6
Reijnsdorp, Suriname

Openingstijden

10.0 - 17.00 uur

Telefoonnummer

Tel: +597 865 4130

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0