Museum Beelden aan Zee

Horizontal tabs

Beschrijving

Gebouw
Het museum ligt in één van de drukste badplaatsen van het land, nog geen 500 meter ten zuiden van het Kurhaus. Eenmaal in het museumgebouw is er van die drukte niets meer te merken, het museum ligt verscholen in de duinen, en binnen is het stil.

Van buitenaf is er nog niets te zien van de beeldhouwkunst die binnen te ontdekken valt. In de zomer is het heerlijk om over de beeldenterassen en patio’s te lopen, of iets te drinken op het zonnige terras, afgeschermd van de drukte van de boulevard. In de winter is het strand aan de natuur teruggegeven en brengt Scheveningen een heel andere sfeer met zich mee. In het museumcafé wisselt de kaart steeds met de seizoenen.

Beelden aan Zee is ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist. Het gebouw, dat de grondvorm heeft van twee grote cirkels, is in het duin ingegraven. Op het museum staat het historische Paviljoen Von Wied dat in 1826 is gebouwd in opdracht van koning Willem I. Onbeperkte lichtinval en weidse afmetingen zijn kenmerkend voor het museum. Alle gebruikte materialen – beton, Italiaans graniet, beukenhout en Amerikaans grenen – zijn geselecteerd op hun zandkleur die met museum met haar omgeving laat samenvloeien.

De Transparant
Aan de landzijde worden beide helften van het museum verbonden door De Transparant, een door architect Wim Quist en grafisch vormgever Reynoud Homan ontworpen glazen wand met gedichten van zestien gerenommeerde Nederlandse en Belgische dichters – onder wie Claus, Haasse, Kopland, Mulisch, Mutsaers en Wolkers -, die zich lieten inspireren door het gebouw, de collectie en de ligging van museum Beelden aan Zee.

De Verzameling / Mens als middelpunt
In onze tijd worden beelden gemaakt in vele vormen, stijlen, uitdrukkingswijzen. Er is abstracte kunst, figuratieve kunst, omgevingskunst, minimal art enz.. Het hoofdthema van de beeldhouwkunst was in alle tijden en culturen: de mens. Dat is ook het onderwerp van de vaste colectie van Beelden aan Zee. Mensbeelden van nu, gemaakt door kunstenaars van onze tijd. Er is dikwijls gekocht van jonge kunstenaars; er is gekocht over de hele wereld: van Engeland tot Japan, van Noorwegen tot Australië. De stijlen lopen sterk uiteen, evenals de gebruikte materialen. Oude Materialen: brons, keramiek, steen, hout, en voor de beeldhouwkunst nieuwe materialen: ijzer, roestvast staal, blik, touw en kunststof.

Tentoonstellingen/ Vastigheid en variatie
Delen van de vaste collectie zullen altijd in het museum te zien zijn: buiten en binnen op patio's en terrassen en in één of meer zalen. Regelmatig zullen er in een deel van het museum exposities van ander werk zijn. Van één beeldhouwer, of van een groep, bijvoorbeeld jonge beeldhouwers. Het uitgangspunt van een tentoonstelling kan zijn een thema of een bepaald materiaal. Ook voor het tentoonstellingsbeleid staat de voorkeur voor het mensbeeld en voor het werk van deze tijd voorop. Dat zullen de dominanten zijn. Maar soms zal er ook aandacht zijn voor beelden, die niet naar het mensbeeld verwijzen en voor oude kunst, ter vergelijking met het werk van onze tijd. De hoofdlijn: sculptuur, zal af en toe afgewisseld worden met verwante onderwerpen.  

Adres

Harteveltstraat 1
2586 EL Den Haag

Openingstijden

10.oo uur t/m 17.00 uur.

Telefoonnummer

070-3585857

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0