Museum Kranenburgh Bergen

Horizontal tabs

Beschrijving

Huize Kranenburgh is de blikvanger van de Hoflaan in Bergen. Burgemeester Jacob van Reenen gaf in 1882 opdracht de villa te bouwen. Sinds 1993 is er een museum voor beeldende kunst in gevestigd.

De heerlijkheid Bergen werd in 1851 gekocht door de familie Van Reenen. Zoon Jacob noemde zijn nieuwe villa Craen Berch, naar een nabijgelegen woning van een drooglegger van de Bergermeer. De vrouw van de burgemeester gaf een impuls aan de ontwikkeling van Bergen als cultureel centrum, waarna vele kunstenaars, schrijvers en musici zich in 19e en 20e eeuw in de kustplaats vestigden. Onder meer Charley Toorop en Lucebert hebben de villa bewoond en zorgden voor de benaming ‘Kranenburgh, culturele buitenplaats in Bergen’. Het huidige museum beheert onder meer een collectie schilderijen en beelden van kunstenaars van de Bergense School. Met een grote diversiteit in de programmering draagt het culturele centrum bij aan de ontmoeting van kunst, cultuur en natuur.

‘Het thans zoo bekende vacantieoord Bergen, waar men nog de resten vindt van de oude bosschen van Kennemerland, met houtsoorten die volgens den natuurkundige F.W. van Eeden tot de wildste en oorspronkelijkste van Holland behoren, had tot 1906, toen de familie van Reenen Beergen aan zee stichtte, eeuwen in vergetelheid liggen dromen’

(D.A.Klomp, In en om de Bergense School, 1943)

Kunstenaars
De stichting van deze badplaats ongeveer 100 jaar geleden heeft voor Bergen veel veranderingen met zich meegebracht. Het dorp groeide in korte tijd uit tot een levendig en artistiek centrum waar niet alleen vakantiegangers maar ook vele kunstminnenden en kunstenaars naar toe kwamen. Laatstgenoemden hebben hun stempel op het dorp en de wijde omgeving gedrukt.

De kunstenaars vonden inspiratie in de natuur en in elkaars werk. Het werk van de schilders die destijds in Bergen woonden vertoont qua stijl, ondanks het feit dat er niet altijd dezelfde kunstopvatting aan ten grondslag lag, een duidelijke verwantschap. Later werd deze groep aangeduid als de 'Bergense School'. Leo Gestel nam een centrale positie in binnen de groep, maar eveneens de namen Else Berg, Gerrit van Blaaderen, Arnout Colnot, Henri Le Fauconnier, Dirk Filarski, Mommie Schwarz, Matthieu en Piet Wiegman zijn met de 'Bergense School' verbonden. Daarnaast mogen kunstenaars als Edgar Fernhout, Germ de Jong, Harrie Kuijten, John Rädecker en Charley Toorop zeker niet ongenoemd blijven. Het intellectuele klimaat in Bergen werd mede bepaald door de dichters en schrijvers die er hebben gewoond en gewerkt.  

Rijksmonument
De oorspronkelijke villa van Jacob van Reenen heeft de status van rijksmonument. Het vierkante gebouw met twee woonlagen is gebouwd in een combinatie van stijlen. De bakstenen muren zijn gedecoreerd met gepleisterde plinten en pilasters. Iedere gevel van het huis heeft een symetrische vensterindeling. Aan de zuidelijke voorgevel is een houten balkon aangebracht en de entree bevindt zich in een portiek van de oostgevel. In 2013 is aan de achterzijde van de villa nieuwbouw toegevoegd ten behoeve van de museale functie van het gebouw.

Rondom het terrein van Huize Kranenburgh staat een houten hek van verticale latjes met een diversiteit in lengte. Op de pijlers van een ijzeren toegangshek zijn natuurstenen gevelplaten aangebracht met de naam Kranenburgh. In het park bevindt zich tevens een koetshuis, dat later in gebruik is genomen als boerderij, en een timmermanswoning.

Adres

Hoflaan 26
1861 CR Bergen

Openingstijden

di t/m zo: 11-17 uur

Telefoonnummer

072-5898927

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0