Museum Slager

Horizontal tabs

Beschrijving

DRIE GENERATIES SLAGER

De bezoeker van Museum Slager krijgt een boeiend beeld van het culturele en sociale leven in de Brabantse hoofdstad van de tweede helft van de 19de eeuw tot eind 20ste eeuw. Drie generaties van de kunstenaarsfamilie Slager vormen de kern van het museum. Vanaf september 2017 toont het museum een geheel herziene en gevarieerde opstelling van de werken van de familie Slager.

Daarvoor komen vele schilderijen, tekeningen, etsen en andere door hen gemaakte en gebruikte, eigentijdse kunstvoorwerpen uit het eigen depot. Veel van deze werken waren in de laatste jaren zelden te zien. Daarnaast toont het museum bruiklenen en nieuwe aanwinsten van schilderijen van de familie. 

P.M. Slager

‘s-Hertogenbosch 1841 – 1912 ‘s-Hertogenbosch. 

De veelzijdige schilder Petrus Marinus Slager specialiseerde zich in de loop van de negentiende eeuw in het portretgenre waarvan hij in zijn tijd een belangrijke Brabantse vertegenwoordiger was. Zijn portret van de ‘Oud strijders’ van de slag bij Waterloo is een knap groepsportret, maar ook een historisch document.   

Veertig jaar lang was Petrus Marinus Slager als leraar verbonden aan de Koninklijke School te ‘s-Hertogenbosch (voorloper van de tegenwoordige Kunstacademie). Onder meer Antoon Derkinderen, Pieter Josselin de Jong, Jan Sluyters, Herman Moerkerk en Jan en Theo van Delft behoorden tot zijn leerlingen. Daarnaast gaf hij les aan zijn kinderen Piet, Frans, Jeannette en Corry. 

Piet Slager

‘s-Hertogenbosch 1871 – 1938 ‘s-Hertogenbosch. 

De oudste zoon van Petrus Marinus, Piet Slager, was een begaafd landschapsschilder en evenals zijn vader een uitzonderlijk bekwaam portretschilder. Uit zijn werk blijkt al meer de invloed van het impressionisme zoals te zien in zijn stadsgezichten en landschappen.

Frans Slager

‘s-Hertogenbosch 1876 – 1953 Meerhout, België.

Frans was vóór alles landschapsschilder. Zijn schilderijen verraden de invloed van de School van Barbizon. Hij vond zijn onderwerpen in Nederland, m.n. in de Brabantse Kempen en in België, Frankrijk, Duitsland en Italië. De gotische kathedraal Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch was voor hem een bron van inspiratie en vaak een karakteristiek element in zijn landschappen.

Frans woonde op de Grote Hoeve in Meerhout in de Belgische Kempen, in een prachtige omgeving die hij graag schilderde. Zijn liefde voor de natuur maakte ook dat hij betrokken was bij de oprichting van de Stichting Het Brabants Landschap. 

Jeannette Slager 

‘s-Hertogenbosch 1881 – 1945 Vught. 

Jeannette Slager, een van de dochters van P.M.Slager specialiseerde zich in het schilderen van bloemstillevens in olieverf. Haar werk kenmerkt zich door het gebruik van sterke kleuren en een opvallende werking van licht en schaduw. 

Jeannette is meerdere malen door haar broer Piet geschilderd. Als jong meisje kreeg zij samen met haar zus Corry les van haar vader en broers. Ze woonde en werkte in ‘s-Hertogenbosch, Den Haag en uiteindelijk in Vught, waar zij zich voorgoed vestigde en waar ze in 1945 overleed.

Corry Slager

‘s-Hertogenbosch 1883 – 1927 Magelang, Indonesië. 

Corry had evenals haar zus Jeannette een voorkeur voor bloemen, maar zij specialiseerde zich in de aquareltechniek. In 1911 werd Corry als werkend lid tot de Haagse Kunstkring toegelaten. Corry’s aquareltechniek en bijzonder kleurgebruik werd vaak als superieur geprezen. Zij maakte een groot aantal subtiel gecomponeerde bloemstillevens.

In het schilderen en tekenen heeft Corry Slager les gehad van haar vader en broer Piet. Maar ook broer Frans heeft een rol gespeeld in haar opleiding.<br />
In 1916 vertrok zij met haar echtgenoot Ir. Van Dam naar het voormalig Nederlands-Indië waar zij op jonge leeftijd overleed. 

Suze Slager – Velsen

Levendige schilderijen van landschappen, boerderijen en interieurs. We komen Suze tegen op verschillende prachtige portretten die haar man van haar maakte.

Suze Velsen leerde Piet Slager kennen tijdens de privé-lessen die zij van hem kreeg. Zij bekwaamde zich in Zwolle bij de graficus Dirk Harting (1884-1970) in de etskunst. Na voltooiing van haar opleiding in Zwolle vestigde zij zich in 1916 in ‘s-Hertogenbosch en trouwde daar haar voormalige leraar Piet Slager. Samen kregen zij een dochter, Suze, de latere oprichtster van het Museum Slager.

Lees hier ook het verhaal dat Herman Moerkerk schreef ter gelegenheid van haar 50ste verjaardag

Marie Slager – Van Gilse

Baarle Hertog 1891 – 1968 Turnhout.

Haar werk toont verwantschap met het impressionisme. Thematisch was zij erg veelzijdig. Ze bekwaamde zich in het schilderen van landschappen, stillevens, bloemstukken en portretten.
Met Frans woonde zij resp. in Vught en in Meerhout (België).

Marie van Gilse was een leerlinge van Jan van Delft in Tilburg. Ze volgde een tekenopleiding in ‘s-Hertogenbosch waar zij les kreeg van Frans Slager met wie ze in 1922 trouwde.  

Tom Slager  

Tom, de kleinzoon van Petrus Marinus Slager, onderscheidde zich van zijn familie doordat de kunst van de twintigste eeuw meer een stempel op zijn werk heeft gezet. Ook zocht hij zijn inspiratie in het buitenland. Hij werkte onder meer in Zuid-Frankrijk, Italië, Spanje en Californië. Zijn latere schilderijen laten een fel en bont kleurgebruik zien met grote licht-donker tegenstellingen.  

Tom werd geboren in Weltevreden in het voormalige Nederlands Oost-indië. Hij vertegenwoordigde de derde generatie schilders. Met zijn oudere familieleden had hij een grote belangstelling gemeen voor het landschap. 

https://www.museumslager.com/

Adres

Choorstraat 8
5211 KZ 's Hertogenbosch

Telefoonnummer

073 613 3216

Facilities

  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0