Museum van het Nederlandse Uurwerk

Horizontal tabs

Beschrijving

Nederlands uurwerk
Het museum toont een compleet overzicht van de ontwikkeling van het Nederlandse uurwerk. Naar aanleiding van het 25-jarig jubileum in 2001 is de vaste presentatie aangevuld en heringericht. Men streeft ernaar de uurwerken zoveel mogelijk in werking te presenteren.
Het slingeruurwerk van Christiaan Huygens
Een revolutionaire verbetering in de tijdmeting deed zich voor in 1656, toen de Nederlandse wis-, natuur- en sterrenkundige Christiaan Huygens (1629-1695) het slingeruurwerk uitvond. Hij verkreeg octrooi en verleende de uurwerkmaker Salomon Coster het privilege om zijn uitvinding toe te mogen passen. Dankzij het slingeruurwerk werd het mogelijk minuten en seconden te registreren.
Zeildoekweverij
In de voormalige zeildoekweverij zijn de vroegste uurwerken tentoongesteld, zoals een torenuurwerk uit ca. 1520, vroege slingeruurwerken en diverse stoelklokken. Hieronder bevinden zich unieke Haagse klokken van Salomon Coster, Severijn Oosterwijck en Pieter Visbagh, een vroege staande klok met secondenwijzer van Anthonius Hoevenaer en het oudste Nederlandse huisuurwerk met carillon van Francois de Mey. Van de regionale stoelklok zijn diverse typen te zien, zoals die uit Friesland, Groningen, de Achterhoek en Twente.
Zaankamer
De voormalige keuken in Zaanse rose is uitgerust met een fraaie haardplaats voorzien van Delftsblauwe tegeltjes met bijbelse taferelen. De scheidingswand met de Zeildoekweverij bevat achttiende-eeuwse glas-in-loodramen met Amsterdamse scheepsvoorstellingen. In de kamer zijn louter Zaanse uurwerken tentoongesteld, zoals stoelklokken van Jan Koogies en staande horloges van Jan de Vries en Reyn de Jong. De laatste heeft een speelwerk met acht melodieën.
Middenend
De centrale woonkamer of middenend in zaans blauw is eveneens voorzien van een betegelde schouw en een bedstee. De kamer is gereserveerd voor meerdere imposante Hollandse staande horloges, zoals exemplaren van Isaac Hasius, Steven Hoogendijk en Paulus Bramer. Spectaculair zijn vooral de planisferiumklok van Gerrit Knip en het planetariumuurwerk van Dames Starre.
Voorhuis
De pronkkamer in het Voorhuis telt onder meer meerdere Friese staartklokken vervaardigd tussen 1768 en 1840. Sommige hiervan zijn uitgerust met een bewegend figuurmechaniek. Naast de zogenaamde 'Bruid/ Dooddeur' hangt een typische Friese bruidsklok. Een zogenaamd 'Kantoortje' hangt in het opkamertje. Dit is ingericht als horlogemakerswerkplaats, waar vele originele gereedschappen en instrumenten de 'meesterklokkenmaker' ten dienste stonden. Eronder ligt de voormalige provisiekelder.
Expositiezolder
De zolder wordt gebruikt voor de jaarlijkse tijdelijke expositie, naast videopresentaties. Aan de zoldering is op schaal een planetarium aangebracht die de omloopbanen van de planeten binnen ons zonnestelsel illusteert.

Adres

Kalverringdijk 3, Zaanse Schans
1509 BT

Openingstijden

Telefoonnummer

075-6179769

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0