Museumhuis Bartolotti – Herengracht Amsterdam

Horizontal tabs

Beschrijving

Museumhuis Bartolotti – Herengracht Amsterdam

Het Huis Bartolotti is een grachtenhuis aan de Herengracht 170-172 te Amsterdam. Het is circa 1617 gebouwd voor Willem van den Heuvel tot Beichlingen, een van de rijkste Amsterdammers in die tijd, die veel geld had geërfd van een kinderloze aangetrouwde oom, Giovanni Battista Bartolotti, koopman uit Bologna.

Het koopmanshuis werd hoogstwaarschijnlijk gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdamse stadssteenhouwer Hendrick de Keyser.

De gevel is overdadig versierd met ornamenten als siervazen, balusters, medaillons en fantasierijk beeldhouwwerk. Het huis staat met een dubbele knik in een bocht van de Herengracht, precies in de as van de Driekoningenstraat.

Zo kun je vanaf beide kanten van de gracht en vanuit de Driekoningenstraat de voorgevel van het huis prachtig zien.

Je stapt er zo een sprookje binnen

Bij de bouw was Huis Bartolotti één van de grootste koopmanshuizen in de stad. Toch was het de walvisreder Jan van Tarelink niet genoeg. Hij liet halverwege de 18de eeuw een enorm achterhuis aanbouwen met als hoogtepunt de grote zaal in rococostijl.

De zaal is heel bijzonder. Je stapt er zo een sprookje binnen. Je waant je Assepoester op het bal. Vergeet je muiltjes niet!

En vergeet ook niet om omhoog te kijken: het stucwerk behoort tot het beste voorbeeld van rococo in Nederland. Het is heel knap hoe de vakman van toen in heel weinig reliëf zoveel verschillende voorstellingen heeft gemaakt.

In twee delen gesplitst

Sinds 1689 is het huis in twee aparte woonhuizen gesplitst. In 1735 werd het rechterhuis gemoderniseerd. Grote delen van deze interieurs zijn bewaard gebleven. De gang heeft nog prachtig stucwerk in Lodewijk XIV-stijl. In de voorkamer bevinden zich behangselschilderingen van Isaac de Moucheron (1667-1744) en een marmeren beeldhouwwerk boven de schouw van Jan Baptist Xavery (1697-1742). Van de schilder Jacob de Wit (1695-1754) zijn er in deze kamer twee bovendeurstukken, op het plafond twee tondo’s en in het midden een groot plafondstuk. De plafondschilderingen van De Wit worden omgegeven door 19de-eeuwse schilderingen, mogelijk aangebracht tijdens de restauratie van 1873. Lees hier meer over de schilder Jacob de Wit.

Kantoor van Vereniging Hendrick de Keyser

Huis Bartolotti kwam in twee delen in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser (in 1924 en 1971). Vanaf 1971 waren de kantoren en de bibliotheek van het Theater Museum er gevestigd. Er waren allerlei doorgangen met naastgelegen panden. Bij de inrichting tot kantoor van Vereniging Hendrick de Keyser in 2009 zijn deze doorgangen verwijderd en is de oude structuur van het huis hersteld. Na een omvangrijke restauratie in 2016 zijn de begane grond en het souterrain ingericht als Museumhuis Bartolotti.

Een kijkje in de keuken

Je krijgt hier letterlijk een kijkje in de keuken. Ontdek hoe de tafel werd gedekt voor een uitgebreide maaltijd. Waren ze vroeger ook zo dol op het toetje? Was er eigenlijk al zoiets als een toetje?

Neem de tijd om rustig rond te lopen met de audiotour. Luister naar de verhalen over de architectuur, de geschiedenis en de bewoners van Huis Bartolotti. Maar beleef het huis vooral zelf! Ga zitten op de stoelen, kijk in de kast of dek de tafel in de keuken.... en maak ook een wandeling door de prachtige diepe tuin met fraai zicht op de achtergevel.

Van alle tijden

In het pand lopen allerlei stijlen door elkaar heen. De zaal in het achterhuis van circa 1755 heeft stucwerk en houtsnijwerk in Lodewijk XV- of rococostijl. Maar in de gang van het voorhuis, meteen na de ingang, zie je juist stucwerk in Lodewijk XIV-stijl van zo'n 20 jaar eerder. In de voorkamer vind je nog meer interieuronderdelen uit die tijd: een prachtig marmeren reliëf boven de schouw, echte 'witjes' van de beroemde schilder Jacob de Wit en met landschappen beschilderde behangsels.

En alle ruimtes hebben een eigen sfeer. Vergelijk maar eens de eenvoudige bedstedekamer boven met de weelderige tuinkamer op de beletage. Die heeft een marmeren fontein met allemaal gebeeldhouwde diertjes op de rand!

Afbeeldingen

1) foto Arjan Bronkhorst, 2) de fontein in de tuinkamer van Huis Bartolotti, foto: M. Koning, 3 - 4) foto Arjan Bronkhorst

https://www.hendrickdekeyser.nl/museumbezoek/huis-bartolotti-Amsterdam

Adres

Herengracht 170
1016 BP Amsterdam

Openingstijden

Woensdag tot en met zondag, 10.00 - 17.00 uur 

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0