Nationaal Wielermuseum Roeselare

Horizontal tabs

Beschrijving

Het museum is geheel gewijd aan de geschiedenis van de fiets en het wielrennen. Het museum opende zijn deuren  in het vroegere brandweerarsenaal in Roeselare ‘bakermat van de flandriens’ .

Het museum biedt een historisch overzicht van rijwielen vanaf de loopfietsen (1760) en de eerste vélocipèdes over de driewielfietsen, hoge bi’s en trapfietsen tot de moderne fiets met zowel de beroepsfiets, recreatieve fiets als koersfiets. In de eerste jaren van het museum was dit de kerncollectie van het Wielermuseum. In de loop van de jaren is de klemtoon steeds meer op de wielersport zelf komen te liggen. Zo heeft het museum naast heel wat koersfietsen, ook verschillende wielertrofeeën en –memorabilia, wielerkledij, portretten van wielrenners, … in haar collectie.

Een van de zalen is volledig gewijd aan de lokale wereldkampioen Jean-Pierre Monseré, die in 1971 als wereldkampioen tijdens een wedstrijd verongelukte. Een andere zaal herbergt een oud fietsatelier van fietsenmaker Hallaert waar de technische evolutie van de fiets belicht wordt.

Het Wielermuseum beschikt over een documentatiecentrum over de wielersport met onder meer heel wat foto’s, oude kranten, (wieler)tijdschriften, programmabrochures, wielerarchieven, … Regelmatig geeft het publicaties uit zoals tentoonstellingscatalogi of thematische boeken over de wielersport. Sedert 2012 brengt het een wielerhistorisch tijdschrift 'Etappe' uit.

Educatief aanbod

Wie is de uitvinder van de fiets? Hoe lang bestaat de fiets eigenlijk al? Welke invloed had de komst van de fiets op ons dagelijkse leven? Wie was de pionier van de Belgische wielersport? Hoe zagen de eerste racefietsen er uit? 

Op deze en nog veel andere vragen probeert het Wielermuseum een antwoord te bieden. Voor verschillende leeftijden werden specifieke educatieve pakketten uitgewerkt:

Documentatiecentrum

Bestaan er nog foto’s van renners uit het heroïsche tijdperk, affiches van de eerste pistemeetings? Hoe zagen de truitjes eruit van de eerste extra-sportieve sponsors in de wielersport? Hoe kom ik aan jaargangen van wielertijdschriften? Wat betekent de wielrennerij voor het maatschappelijk, sportief, politiek en economisch leven? Hoe zit de high-tech voor de nieuwste tijdritfietsen in elkaar..?

Het Wielermuseum heeft een enorme collectie aan alles wat in en om de wielersport hoort: in de eerste plaats uiteraard veel fietsen, maar ook foto’s, films, kranten, wielermagazines, documenten, affiches, boeken, truitjes, petjes, bidons, trofeeën, enzovoort.

De verzameling is groot, wellicht de grootste in haar soort, maar uiteraard nooit af…

Verzamelaars, heemkundigen, schattenjagers op zolder of sympathisanten kunnen het Wielermuseum daarbij aardig van dienst zijn. Hebt u nog de authentieke fiets waarmee Briek Schotte de Tour van 1948 reed, erfde u de zegepalmen van uw grootvader-wielerkampioen zaliger? Stootte u tijdens het opruimen op een trui van Rik Van Steenbergen of de collectie wielerfoto’s uit uw kindertijd en weet u daar niet zo goed raad mee?

Adres

Polenplein 15
8800 Roeselare, België

Openingstijden

Van dinsdag tot en met zaterdag, telkens doorlopend van 10 tot 17 uur (gesloten op maandagen, zon- en feestdagen)

Telefoonnummer

051 26 87 40

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1