Oosterpark (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Oosterpark had lange tijd een slechte reputatie onder Amsterdammers door drugsoverlast. Het tij is langzaam aan het keren, en gelukkig maar. Naast kunstwerken van bekende beeldhouwers kent het park namelijk steeds meer festivals en activiteiten.

Het Oosterpark werd in 1891 aangelegd als het eerste grote gemeentelijke park van Amsterdam. Eerdere parken (zoals het Vondelpark) waren privéinitiatieven geweest  van rijke Amsterdammers. Het park kwam er niet zonder slag of stoot. Op het geplande terrein bevond zich de Oosterbegraafplaats, daterend uit 1866. Nabestaanden protesteerden tot de gemeente Amsterdam uiteindelijk beloofde een nieuwe begraafplaats aan te leggen: de Nieuwe Oosterbegraafplaats, in Watergraafsmeer.

Het project kreeg groen licht en landschapsarchitect Leonard Anthony Springer ontwierp een park in Engelse landschapstijl, met slingeren paden, een grote vijver en veel bomen. Oorsponkelijk zouden ook de gebouwen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor de Tropen in het park komen te liggen, maar door geldproblemen moesten van de originele plannen worden afgezien. In 2011 maakte Stadsdeel Oost bekend de oude plannen toch te willen uitvoeren. De eerste stappen zouden in 2013 gezet worden.

Kunst in het groen

Het park kende vroeger een slechte reputatie door drugsoverlast. De gemeente Amsterdam is hard bezig geweest die reputatie om te keren. Inmiddels worden er verschillende festivals in het park georganiseerd en is het voorzien van een groot aantal moderne kunstwerken. Jeroen Henneman ontwierp voor het park 'De Schreeuw', dat de moord op Theo van Gogh herdenkt. Jan Wolkers maakte een kunstwerk ter ere van de Tachtigers, een groep schrijvers die vaak in de buurt samenkwamen. Erwin de Vries creeërde tenslotte het enorme Nationaal Monument Slavernijverleden, ter nagedachtenis aan de afschaffing van de slavernij in Nederland in 1863.

Adres

Oosterpark
Amsterdam

Openingstijden

Het park is vrij toegankelijk.

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0