Oude Joodse Begraafplaats (Venlo)

Horizontal tabs

Beschrijving

De Oude Joods Begraafplaats is een van de weinige tastbare restanten van het ooit bloeiende Joodse leven in Venlo.

Al sinds de 14e eeuw woonden er Joden in Venlo, op de eerste plaats aangetrokken door de bloeiende handel in de stad. Het ging ze voor de wind, maar waar deze eerste Venlose joden hun doden begroeven, dat blijft nog steeds een mysterie. De gemeenschap werd in de Middeleeuwen meermaals verdreven en weer terug gelokt. Pas in 1544 kregen de joden het recht op een eigen begraafplaats. Helaas voor de gemeenschap werd dat, samen met hun andere rechten, twee jaar later weer ingetrokken.

Tolerantie

Pas in de 19e eeuw groeide de tolerantie voor de Joodse gemeenschap, in Venlo en daarbuiten. De joden keerden terug naar de stad en langzaam bloeide het Joodse culturele en religieuze leven weer op. In 1820 kreeg de Joodse gemeenschap een eigen begraafplaats, aan wat nu de Broekerstraat is. Tot het einde van de eeuw werden hier Joodse Venlonaren begraven. Van de 19e eeuwse graven zijn nu nog acht grafstenen over. De oudste dateert uit 1823, de jongste uit 1886. Eind 19e eeuw was de begraafplaats dusdanig gevuld dat men begon met de aanleg van een nieuwe begraafplaats, aan de Ganzestraat even verderop.

Breuk

De Joden zouden blijven leven en werken in de stad tot aan de Tweede Wereldoorlog, toen er een abrupt en tragisch einde kwam aan het Joodse leven in Venlo. De begraafplaats kwam na de oorlog weer terug in handen van de Nederlandse Joodse gemeenschap. De begraafplaats werd uitgeroepen tot een Rijksmonument; een gedenkteken aan een kleurrijke maar vervlogen periode uit de geschiedenis van Venlo.

Adres

Broekhofpad 2
5912 Venlo

Openingstijden

De Oude Joodse Begraafplaats is vrij toegankelijk.

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1