Paddy Point

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

WINKELWOONHUIS, gelegen op de hoek van de Dr. Poelstraat en de Geleenstraat in het centrum van Heerlen, was oorspronkelijk in gebruik door wijnhandel Tissen. Het pand is gebouwd in 1939 naar ontwerp van architect F.P.J. Peutz en het ontwerp bevat elementen van de Nieuwe Zakelijkheid. De eerste bouwlaag, waar het winkelgedeelte zich bevindt, is wit geschilderd, wat niet oorspronkelijk is en afbreuk doet aan het gebouw en dus is UITGESLOTEN VAN BESCHERMING.

Omschrijving

Het WINKELWOONHUIS heeft een rechthoekige plattegrond, vier bouwlagen onder een plat dak en is geheel onderkelderd. De vierde laag lijkt minder hoog dan de andere lagen, maar heeft terugliggende verhoging in het plafond. Dit is het terugliggend geveldeel boven de vierde laag. De twee gevels, beide gelegen aan de straatzijde, zijn bekleed met de natuursteen Brouvilliers, een beplating in diverse formaten. In de gevels zijn rechthoekige en vierkante stalen kozijnen met roedeverdeling geplaatst en rechthoekige houten deuren. In het geheel van de gevels zijn in de tweede en derde laag grote vierkante vensters geplaatst, die worden omringd door kleinere of smallere vensters. Daar waar de twee gevels samenkomen is de winkelentree geplaatst. De entree met enkele deur is gelegen onder een naar buiten toe schuin oplopende latei. Deze afschuining wordt over de volle hoogte van de gevel voortgezet.

In de RECHTERZIJGEVEL zijn in de eerste laag twee grote en een klein etalagevenster, hiernaast bevindt zich de entree naar het woongedeelte. De LINKERZIJGEVEL heeft in de eerste laag één etalagevenster.

Waardering

De voormalige wijnhandel Thissen bezit cultuurhistorische waarden vanwege het belang van het pand als voorbeeld voor de typologische ontwikkeling van winkelwoonhuizen. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het winkelwoonhuis voor het oeuvre van architect Peutz en zijn betrokkenheid bij de stad Heerlen, verder vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het bijzondere materiaalgebruik. Het winkelpand is van bijzondere betekenis wegens de situering verbonden aan de ontwikkeling van Heerlen en het aanzien van de stad. Verder is het pand van algemeen belang ondermeer door de architectuurhistorische gaafheid en zeldzaamheid.

Door F.P.J. Peutz ontworpen in functionalistische stijl is het Glaspaleis, voorheen modehuis ‘Schunck’ (Bongerd 2) . Dit blokvormige, dubbel onderkelderde, vijflaags warenhuis met penthouse werd gebouwd in 1933-'36 voor P. Schunck. Het is uitgevoerd met glazen vliesgevels en betonnen plaatvloeren op paddenstoelvormige kolommen. Bij de restauratie van 2001-'02 is de situatie van vóór 1974 hersteld, waarbij de oorspronkelijke staalprofielen weer voorzien zijn van doorzichtig glas. In 1939 gebouwd en eveneens ontworpen door Peutz zijn de voorm. wijnhandel Tissen met bovenwoningen (Geleenstraat 7), bekleed met natuursteen en voorzien van stalen kozijnen, en het voorm. winkelhuis Kneepkens (Dr. Poelsstraat 23) met glazen vliesgevel en terugspringende dakverdieping. Uit dezelfde tijd dateert het winkel-kantoorpand Dr. Poelsstraat 6, ontworpen door D. Brouwer met functionalistische elementen. In 1959 heeft men het restaurant-gedeelte verbouwd naar plannen van H.F.J. Stoks en A. Schwencke. Voorbeelden van naoorlogse winkelpanden ontworpen door Peutz zijn het winkelpand Meulenberg (Akerstraat 17-19) uit 1956 en de Europastaete en V & D (Geleenstraat 21-21a) uit 1956-'61, opgebouwd met een gewapend betonskelet en aluminium gordijngevels met glasplaten (Vascosysteem).

Adres

Geleenstraat 7
6411 HP Heerlen

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0