Paleis Huis ten Bosch (Den Haag)

Horizontal tabs

Beschrijving

Paleis Huis ten Bosch is het woonpaleis van koningin Beatrix, gelegen in het Haagse Bos in Den Haag. De Oranjes vertoeven er al sinds de 17e eeuw, toen stadhouder Frederik Hendrik opdracht gaf tot het bouwen van een zomerverblijf in het Haagse Bos. Koning Lodewijk Napoleon verbleef er ook enige tijd en drukte een groot stempel op het interieur.

De bouw van het paleis begon al in 1645, naar een classicistisch ontwerp van Pieter Post. Het paleis was oorspronkelijk bedoeld als een zomerverblijf voor prins en stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms. Na de dood van Frederik Hendrik in 1647 liet Amalia het gebouw omvormen tot een mausoleum voor haar man. Amalia, in samenwerking van Jacob van Campen en Constantijn Huygens, liet de beste schilders uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden overkomen om de Oranjezaal te decoreren met schilderingen die het leven van haar Frederik Hendrik verheerlijkten. Dat waren onder anderen Gerard van Honthorst, Jan Lievens, Jacob Jordaens Caesar van Everdingen en Theodoor van Thulden. Zo werd de decoratie van de Oranjezaal één van de meest prestigieuze kunstopdrachten van de Gouden Eeuw.

Wisselende hand

Na de dood van Amalia van Solms in 1675 kwam het paleis in handen van Albertine Agnes en vervolgens prins Willem III, die hier en daar wijzigingen liet aanbrengen aan het meubilair en de tuin. De prins gebruikte het paleis als zomerresidentie. Grootscheepse verbouwingen begonnen pas in 1732, toen prins Willem IV het huis terugkreeg van de Pruissische koning Frederik Willem I, die het op zijn beurt weer geërfd had van de kinderloze Willem III. Daniël Marot ontving de opdracht om twee nieuwe vleugels voor het paleis te ontwerpen, die het paleis zijn huidige aanzien zouden geven.

Lodewijk Napoleon

De regerende Oranjes bleven op het paleis wonen tot Willem V in 1795 moest vluchten voor de inval van de Franse revolutionaire legers. Huis ten Bosch werd in één klap nationaal bezit en het interieur werd verkocht. Het paleis diende  gedurende korte tijd als museum en raadspensionaris Rutger-Jan Schimmelpenninck woonde er enkele maanden. Uiteindelijk nam Lodewijk Napoleon er in 1806 zijn intrek. Maar Den Haag was te vochtig voor de aan reuma leidende koning , die al na een paar maanden uitweek naar Utrecht. Toch heeft hij een grote invloed gehad op het paleis. Het interieur wordt volledig opnieuw ingericht in de Empire-stijl, een trend die Lodewijk bij al zijn residenties in Nederland zou doorzetten. Veel van het meubilair in het huidige paleis is van hem afkomstig.

Populair

Zodra de Fransen uit Nederland verjaagd waren namen de Oranjes meteen weer hun intrek in het paleis. Door zijn ligging is het paleis sinds koning Willem I altijd een populaire verblijfplaats voor de Oranjes gebleven. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog is het paleis enkele jaren verlaten geweest. Huis ten Bosch werd in die periode zwaar beschadigd. Er bestond zelfs Duitse plannen om het paleis af te breken zodat er een tankgracht kon worden gegraven, maar gelukkig werden die niet tot uitvoer gebracht. Na de Tweede Wereldoorlog begon de wederopbouw en restauratie van Huis ten Bosch.

Het paleis is inmiddels twee maal gerestaureerd, eerst rond 1950 en later nog eens in 1981. In dat laatste jaar nam koningin Beatrix met haar gezin intrek in Huis ten Bosch.

 

Adres

's-Gravenhaagse Bos 10
2594 Haagse Hout

Openingstijden

Paleis Huis ten Bosch is niet openbaar toegankelijk voor het publiek. Wel kan het paleis bezichtigd worden vanaf de Leidsestraatweg die door het Haagse Bos loopt.

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0