Pand met ruime kruisgewelfkelder

Horizontal tabs

Beschrijving

Onder het Museum de Casteelse Poort bevindt zich in de tuin een ruime kruisgewelfkelder. De kelder dateert uit de eerste helft van de zestiende eeuw.

Het is een overblijfsel van kasteel van Wageningen dat in die tijd werd gebouwde en in de 18e eeuw gesloopt. Het voormalige kasteel (aan het Bowlespark 1A) werd in 1520-'26 gebouwd in opdracht van Karel van Gelre. In 1614 kwam het in handen van de familie Torck, die het in 1711-'20 grotendeels liet slopen. Bewaard bleven een kelder met kruisgewelven en enkele muurdelen, deels gebruikt voor de bouw van een nieuw herenhuis.

Aan de zuidoostzijde ontstond toen een Engelse tuin met broderies. Het herenhuis kwam in 1829 in handen van J.M. Rosenik, waarna het werd verkleind. Het huidige gepleisterde uiterlijk kreeg het in 1869 in opdracht van mw. A.M.W. Glasbergen. Bij het huis bouwde men toen een schuur annex oranjerie. In 1882 werd het hele terrein verkocht aan J.S. Bowles, die het huis op zijn beurt in 1904 verkocht aan R.W.H. Suringar als de Villa Vada. Momenteel biedt het pand plaats aan het Museum De Casteelse Poort

Adres

Bowlespark 1A
6701 DN Wageningen

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0