Romeins tempelcomplex (Maastricht)

Horizontal tabs

Beschrijving

In 1983 stond Hotel Derlon, aan het Onze-Lieve-Vrouweplein te Maastricht, op het punt om gesloopt te worden. Archeologen kregen daardoor een unieke kans om een deel van het plein bloot te leggen voor onderzoek. Daar deden ze een hele bijzondere vondst: der resten van een tempelcomplex voor de god Jupiter.

Uit de restanten van het tempelcomplex konden de archeologen afleiden dat bestond uit een ommuurd terrein van zo'n 17 meter breed. De muren waren opgetrokken uit lokale zandsteen en voor de grote toegangspoort had de bouwmeester stenen laten overkomen uit België en Frankrijk. Door een ingangspoort kwam de bezoeker het complex binnen en betrad vervolgens een binnenhof. De vloer was gemaakt van roze beton, als imitatie van het veel duurdere roze marmer.

Pronkzuil

Midden op het ommuurde pleintje stond een monumentale zuil. Deze had een groot aantal nissen, met daarin beelden van Romeinse en lokale goden. Bovenop de zuil stond een meer dan levensgroot beeld van Jupiter, de Romeinse oppergod. Deze zogenaamde Jupiterzuilen kwamen veel voor in Romeins Germanië (Zuid-Duitsland, België en Nederland). Een klein gebouwtje in de hoek van het hofje deed misschien dienst als een winkeltje met benodigdheden voor gelovigen.

Aan het zuidelijke uiteinde van het binnenhof stond de daadwerkelijke tempel. Het is waarschijnlijk dat Jupiter hier vereerd werd, maar dat is niet zeker. De resten van de tempel bevinden zich namelijk onder de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, wat verder onderzoek zeer moeilijk maakt.

Verwoesting

Het is niet duidelijk wat er met de tempel is gebeurd. Rond het jaar 275 vielen de Franken het Romeinse Maastricht binnen en plunderden de kans. De kans is groot dat ook het heiligdom toen de nodige schade heeft opgelopen. Op de plaats van de tempel verrees in de late Oudheid een kerk, die uiteindelijk tot de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek uitgroeide. Het tempelcomplex werd vergeten tot de opgraving van 1983. Vanwege het belang van de ontdekking liet de eigenaar van Hotel Derlon een speciale museumkelder inrichten. Daar zijn de resten van Jupiter's tempel nog steeds te bewonderen.

Adres

Onze-Lieve-Vrouweplein 6
6211 HD Maastricht

Openingstijden

Dagelijks, 12:00-16:00

Telefoonnummer

0031 43 3216770

E-mailadres

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0