Sint-Jozefinstituut

Horizontal tabs

Beschrijving

Sint-Jozefinstituut, gebouwd naar ontwerp van Henri Meyns in 1899-1901 in neotraditionele stijl.

Voorheen bevond zich hier het refugium van de abdij van Sint-Bernaerts, gebouwd in 1633 met nieuwe voorgevel van 1737. In 1797-1799 opgesplitst en openbaar verkocht aan F. de Gobiert (rechterdeel) en J.B. Olivier, lid van de Provinciale Staten (linkerdeel). Laatstgenoemde liet zijn deel afbreken en heropbouwen in 1823.

Het huidig schoolcomplex bestaat uit drie bakstenen vleugels op afgeschuinde natuurstenen sokkel onder zadeldaken (kunstleien), in U-vorm geschikt rondom een rechthoekige geplaveide binnenplaats. Gebruik van natuursteen voor decoratieve gevelelementen. Voorgevel zuidoostvleugel: combinatie van lijstgevel en trapgevel van respectievelijk drie en twee traveeën en twee en drie bouwlagen, gemarkeerd door kruiskozijnen en muurbanden. Rondboogpoort in geblokte arduinen omlijsting onder gebroken fronton en rondboognis met patroonheilige van de school.

Noordoostvleugel van drie bouwlagen met eenvoudige rechthoekige vensters. Noordwestvleugel gemarkeerd door drielichten en risaliet van twee traveeën, uitlopend op een trapgevel aan de binnenplaatszijde; zijtrapgevels.

Voorts nieuwe gebouwen.

  • DE COCK S., De Refugie van Sinte-Bernaerts te Mechelen, in Jaarboek van Vereniging voor Heemkunde in Klein-Brabant, V.Z.W., jaargang XIII, 1978, p. 117-120.

Adres

Nieuwe Beggaardenstraat 50
Mechelen (Mechelen), België

Openingstijden

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0