Sint-Nicolaaskerk, Lourdesgrot (Sint Nicolaasga)

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

In 1935 werd in de pastorietuin van de St. Nicolaaskerk (monumentnummer 13252) een kopie gebouwd van de bedevaartsgrot te Lourdes. De LOURDESGROT werd gebouwd door Huite Huitema, een boerenzoon met een handicap, die in 1933 na een pelgrimage naar Lourdes genezen huiswaarts keerde. De replica vervaardigde hij met de hulp van de plaatselijke timmerman en enkele knechten.

Omschrijving

De grot is een kopie op ware grootte van de grot te Lourdes. Het bouwsel van 12 bij 8 meter met een hoogte van 7 meter is dubbelwandig en vervaardigd van gewapend beton. Rechtsboven in een nis bevindt zich het beeld van Maria. Onder de nis is in de betonstructuur een bloembak gecreëerd. Voor de grot staat een smeedijzeren hek met Latijnse kruisen op de hoofdstijlen.

De grot heeft een dekvloer van cement en in de zijwanden twee kaarsnissen. In de grot staat een beeld van de geknielde Bernadette, aan wie Maria in Lourdes was verschenen.

Waardering

De Lourdesgrot in de pastorietuin van de St. Nicolaaskerk te St. Nicolaasga is van algemeen architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang:

- als essentieel onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van algemeen belang is;

- vanwege de hoge mate van gaafheid;

- vanwege de typologische en functionele zeldzaamheid van het object in de provincie Friesland.

Adres

bij Kerkstraat 14
8521 JZ Sint Nicolaasga

Openingstijden

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0