St. Servaasbasiliek (Maastricht)

Horizontal tabs

Beschrijving

De St.Servaasbasiliek is de belangrijkste kerk van Maastricht en een van de oudste kerken van Nederland. Eeuwenlang maakten de geestelijken van St.Servaas de dienst uit in Maastricht en omstreken. Het resultaat: een kerk met een levendige geschiedenis en een grote schat aan kunstwerken.

De St.Servaasbasiliek is gebouwd over het graf van de heilige Servatius. Servatius was waarschijnlijk een Armeen ten tijde van het Romeinse Rijk. Hij was de eerste bisschop van Nederland en stierf in Maastricht rond 384 na Christus. Pas twee eeuwen later werd er begonnen met de bouw van een stenen kerk op deze locatie, in opdracht van bisschop Monulfus.

Keizerlijke hulp

Het graf van St.Servatius ontwikkelde zich al snel tot een populair pelgrimsoord. Zelfs Karel de Grote kwam hier bidden. Dankzij de grote populariteit werd er in de Karolingische tijd begonnen aan een nieuwe kerk. Karel Martel en Karel de Grote zorgden ervoor dat de nieuwe St.Servatiuskerk aan niets ontbrak. Ze doneerden kostbare relieken en betaalden voor de verfraaing van het gebouw. Deze vroegmiddeleeuwse kerk werd om onbekende reden volledig vernietigd. Waarschijnlijk hadden de invallende Vikingen daar een handje in.

Wederopbouw

Rond het jaar 1000 kon de wederopbouw pas echt beginnen. Op de plaats van de oude kerk kwam een grote nieuwe kerk in Romaanse stijl. Die stijl domineert nog steeds de huidige kerk. De Romaanse kerk werd in drie grote bouwfasen opgetrokken. In de eerste fase verrezen het schip, de zijbeuken en het koor. Humbertus, leider van St.Servaas priesters, liet in de tweede helft van de 11e eeuw ook nog eens een transept en kapellen toevoegen. Zijn opvolgers, Gerhard von Are en Christian von Mainz, zorgden in de 12e eeuw voor de apsis en de westerlijke façade.

Wisselende stijlen

Sinds die tijd is er nooit gestopt met het aanbrengen van modieuze aanpassingen. Met de opkomst van de gotiek in de 13e eeuw kreeg ook de St. Servaas een make-over. Een nieuw gewelf, een rits kapellen en als hoogtepunt het Bergportaal. Nog tot in de 16e eeuw werden gotische elementen toegevoegd, zoals een grote middentoren voor de 6 ton wegende Servaasklok. Toen de barok begin 18e eeuw helemaal in de mode was, volgden een aantal barokke torens en een overdadige koorsluiting.

De Franse revolutie bereikte Maastricht in 1797. De revolutionairen joegen de priesters uit de kerk. Die ging nu dienst doen als paardenstal en magazijn, nadat een groot deel van het interieur gesloopt was. Vanaf 1802 mochten weer diensten in de kerk gehouden worden, drie jaar later kreeg de St. Servaas de rol van parochiekerk. De priesters van de St.Servaas lieten wel wat herstelwerkzaamheden uitvoeren maar toch bleef de kerk een schaduw van zijn vroegere zelf.

Neogotische make-over

Pas in 1870 kwam de eerste grootscheepse renovatie op gang, onder leiding van Pierre Cuypers. Cuypers liet allerlei neogotische en neoromaanse elementen toevoegen. In zijn ogen creëerde hij daarmee de ideale Middeleeuwse kerk.

De St.Servaas kreeg in 1985 hoog bezoek. Paus Johannes Paulus II bezocht de kerk en verhief de St.Servaas tot basiliek. Dat was de aanzet voor een tweede renovatie periode, die duurde tot 1993. De restaurateurs lieten alle toevoegingen van Pierre Cuypers weer weghalen en probeerden de Middeleeuwse kerk zo minitieus mogelijk te herstellen. Inmiddels kunnen bezoekers de kerk weer in zijn oude luister bewonderen.

Adres

Keizer Karelplein 3
6211 TC Maastricht

Openingstijden

Openingstijden Maandag t/m zaterdag 10:00-17:00 Zondag 12:30-17:00 (tevens tweede Paasdag, tweede Pinksterdag, Hemelvaartdag, en Allerheilligen) Gesloten: Nieuwjaarsdag, carnaval, eerste Paasdag, eerste Pinksterdag, eerste en tweede Kerstdag Rondleidingen In de periode mei tot en met oktober zijn gastvrouwen aanwezig voor antwoord op al uw vragen. Zij geven rondleidingen op maandag t/m zaterdag steeds om 13.00 en 15.00. Voor deze rondleidingen is geen bijbetaling vereist.

Telefoonnummer

+31 43 3212082 (parochiebureau)

E-mailadres

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0