Stedelijk Museum (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

Van Cézanne tot obscure nieuwe kunstenaars: het Stedelijk Museum is een schatkist van moderne kunst. Sinds de jaren '40 richt het museum zich uitsluitend op moderne kunst en houdt het een vinger aan de pols in de kunstwereld. Om de grote collectie plaats te bieden werd het museum de afgelopen jaren in een compleet nieuw jasje gestoken.

Het Stedelijk Museum werd in 1874 opgericht door een groep particulieren in Amsterdam, onder leiding van C.P. van Eeghen. Deze groep bood hun kunstcollecties en fondsen aan om een Amsterdams museum op te zetten voor moderne kunst. De collectie, aanvankelijk ondergebracht in het Rijksmuseum, werd in 1895 verplaatst naar een eigen museumgebouw, ontworpen door A.W. Weissman.

Collectie

Het Stedelijk Museum had in de eerste decennia een gevarieerde collectie, die onder meer bestond uit werken van hedendaagse Nederlandse en Franse meesters, maar uit ook stijlkamers en zelfs vaandels van de Schutterij. Vanaf 1920 kreeg een groot deel van deze verzamelingen elders onderdak en werd de focus sterker gericht op moderne en hedendaagse kunst, waaronder baanbrekende collecties en tentoonstellingen van design en fotografie.

Internationale bekendheid

Hoewel het Stedelijk al bekend was bij bezoekers uit de hele wereld door de verzameling schilderijen van Vincent van Gogh (waarvan een groot deel later is ondergebracht in het Van Gogh Museum), kreeg het pas echt internationale bekendheid na 1945, toen conservator en grafisch vormgever Willem Sandberg directeur werd. Naast het uitbreiden van de collectie en de samenwerking met vele kunstenaars, presenteerde Sandberg een ambitieus en vooruitziend tentoonstellingsprogramma dat het Stedelijk als pionier tussen andere hedendaagse kunstinstellingen plaatste – een programma dat werd voortgezet door Edy de Wilde (directeur 1963–1985), Wim Beeren (1985–1993), Rudi Fuchs (1993–2003) en Gijs van Tuyl (2005–2009) en dat sterk heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de collectie van het museum.

Nieuw jasje

Met al die collecties onder één dak werd het 19e eeuwse pand al snel te klein. Benthem Crouwel Architekten wonnen in 2004 de prijsvraag voor een nieuwe ontwerp. Het Stedelijk Museum verhuisde tijdelijk naar een andere locatie, de bouw begon voorspoedig en in 2010 zou het museum zijn deuren weer openen. Helaas voor het Stedelijk Museum liep het echter iets anders uit en met jaren vertraging werd het pand pas op 23 september 2012 weer geopend. Toch was het wachten niet voor niets: de markante nieuwbouw die aan de zuidkant van het pand verrees, heeft meteen zijn plekje gewonnen in Amsterdam als 'de Badkuip'.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het Stedelijk Museum wordt gesteund door:

Adres

Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10 tot 18 uur

Op donderdag geopend van 10 tot 22 uur

Telefoonnummer

+31 (0)20 5732 911

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0