Ter Veken, (automobiel)garage met dienstwoning

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding complexonderdeel 2

Bij de buitenplaats Ter Veken behorende (AUTOMOBIEL)GARAGE met DIENSTWONING (2) voor de chauffeur is in 1911 ontworpen door de Haagse architect L.A.H. de Wolf (1871-1923), in dezelfde stijl als het landhuis, die verwant is aan de Overgangsarchitectuur.

De garage ligt aan de Schouwweg en wordt door een sloot van het landhuis gescheiden. Het bevindt zich ten zuidoosten van de oprijlaan.

Omschrijving

Vrijstaande bouwmassa op rechthoekige plattegrond bestaat uit twee bouwlagen onder een schilddak met zeeg, gedekt met roodbruine Tuile-du-Nordpannen. Op de nok zijn twee identieke schoorstenen met ijzeren windkap geplaatst. Aan de noordoost- en zuidwestzijde bevindt zich respectievelijk één en twee dakkapelen. Boven de met een rollaag afgedekte plint zijn de gevels opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) met fijngevoegd metselwerk.

Natuurstenen is toegepast voor de aanzet- en sluitstenen in de strekken boven deur en vensters, in de korfboog boven de dubbele garagedeur en voor de sierblokjes aan weerszijden van de deuren en vensters. De spekbanden ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de verdiepingsvensters zijn van oranje verblendsteen. De houten overstekende goot heeft gesneden gootklossen. De vensters met roedenverdeling hebben voor een groot deel luiken met zandlopermotief in rood/wit/groen. Een aantal van de ramen heeft tweeruits benedenramen met achtruitsbovenlichten. Elke gevel heeft op de verdieping hoeklisenen, die met elkaar gekoppeld zijn door uitkragend gemetselde fries, waardoor een spaarveld is ontstaan. De naar de oprijlaan gerichte voorgevel (noordoost) heeft in het midden een houten dubbel korfbogige garagedeur met decoratief gesmeed gehengwerk. Rechts daarvan bevindt zich de entreedeur naar de bovenwoning, een paneeldeur, voorzien van een getralied spieraam. Rechts van de garagedeur bevindt zich een zesruitsraam. Op de verdieping zijn symmetrisch in de gevel twee vensters geplaatst. De linker zijgevel (zuidoost) zijn symmetrisch in de gevel op de begane grond en de verdieping twee vensters geplaatst.

Bij de rechter zijgevel (noordwest) bevinden zich een viertal kleine vensters van het trappenhuis en links op de verdieping is een venster. De achtergevel heeft aan weerszijden van de middenas op begane grond en verdieping één venster en links in de gevel een tweetal kleinere vensters.

Het INTERIEUR is grotendeels in oorspronkelijke staat. Op de begane grond bevindt zich de automobielgarage met reparatiekuil. Aan de noordoostzijde bevindt zich een trap naar het woongedeelte op de verdieping.

Waardering

De garage met dienstwoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en vanwege de typologische waarde:

- als functioneel onderdeel van het complex, gebouwd naar analogie van historische buitenplaatsen.

- als goed voorbeeld van een in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering nagenoeg gave (automobiel)garage met chauffeurswoning uit omstreeks 1911, in de traditie van de Overgangsarchitectuur. Het stamt uit de beginperiode van een typologisch nieuw gebouwtype, dat begin 20ste eeuw opgang maakte bij vooral de rijke heren- en landhuizen.

- vanwege de hoge ensemblewaarde als onderdeel van de buitenplaats Ter Veken en vanwege de beeldbepalende situering langs de Schouwweg aan de oprijlaan naar het landhuis.

Adres

Schouwweg 29
2243 BC Wassenaar

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0