Toegangshek naar het landgoed De Hoge Veluwe

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

TOEGANGSHEK naar het landgoed De Hoge Veluwe, in 1920 ontworpen door A.J. KROPHOLLER tussen de woningen Harskampweg 13 en 17. In samenhang met de woningen, die spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar zijn geplaatst en met de beplanting met hagen en rododendrons is er sprake van een stedenbouwkundige opzet waarbij de toegang naar het landgoed benadrukt wordt.

Omschrijving

Het TOEGANGSHEK is ten opzichte van de woningen wat teruggelegen. Het hekwerk bestaat uit een smeedijzeren inrijhek tussen bakstenen pijlers geflankeerd door twee bakstenen pijlers en twee vaste hekken aan weerszijden. Vanaf dit hekwerk loopt aan weerszijden een lage gebogen bakstenen MUUR naar de woningen. De vierkante bakstenen hekpijlers zijn opgemetseld in kruisverband, en afgedekt door rechthoekige stukken Maulbronner zandsteen. In de voorzijde van de dekstukken van de pijlers van het inrijhek is in hoog reliëf de naam van het landgoed gehakt: links 'Hooge' en rechts 'Veluwe'. Aan deze pijlers zijn ijzeren staanders bevestigd met decoratief smeedwerk, waaraan zich de draaihekken bevinden die eenvoudige vertikale spijlen bezitten. Aan weerszijden zijn aan de staanders beschermijzers bevestigd. De vaste hekken zijn sobere onversierde hekken op een bakstenen muurtje, met vertikale spijlen. De smeedijzeren hekwerken zijn groengeschilderd.

Waardering

TOEGANGSHEK aan de Harskampweg naar ontwerp uit 1920 van Kropholler

-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed typologisch voorbeeld van een entreehek uit de vroege jaren twintig als onderdeel van een landgoed. De entreehekken in de afrastering van De Hoge Veluwe zijn vergelijkbaar vormgegeven, en vallen op door de monumentale bakstenen hoekpijlers en het eenvoudige siersmeedwerk. Het hek is onderdeel van het op de Hoge Veluwe uitgevoerde oeuvre van Kropholler.

-Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de omheining van het landgoed De Hoge Veluwe, waar in de afrastering op verschillende plaatsen markante inrijhekken zijn geplaatst als entree naar het landgoed. Op sommige plaatsen wordt zo?n entree benadrukt door een verdichting van bebouwing bij het hek. Bij deze toegang aan de Harskampweg is er in samenhang met de dienstwoningen nr. 13 en 17 sprake van een bescheiden stedenbouwkundige opzet.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 werd samengevoegd en ingericht door het echtpaar Kröller-Müller.

Adres

Harskampweg tussen 13 en 17
7351 TA Hoenderloo

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0