Toegangshek tot de begraafplaats, behorend bij het religieuze complex Johannes d

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

TOEGANGSHEK tot de begraafplaats, behorend bij het religieuze complex Johannes de Doper te Westbeemster en gelegen op het westelijk deel van het complex, daterend uit omstreeks 1880.

Omschrijving

Rijk versierd ijzeren toegangshek tot de begraafplaats. De hekpijlers zijn ieder samengesteld uit twee stijlen waartussen horizontale en gebogen spijlen zijn aangebracht voor de verstijving. In de top van de linker pijler staat de spreuk "HEDEN IK" en op de andere pijler "MORGEN GIJ". De pijlers dragen een boog met de spreuk "ZALIG DE DOODEN DIE IN DEN HEER STERVEN". De boog wordt bekroond door een latijns kruis. De spijlen van het hekwerk worden bekroond door versierde pijlpunten.

Waardering

Het toegangshek tot de katholieke begraafplaats is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als historisch functioneel onderdeel van het St Jan de Doper-complex en als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een smeedijzeren begraafplaatshek uit het vierde kwart van de 19de eeuw met toepasselijke spreuken.

Adres

Jisperweg achter 56
1464 NG Westbeemster

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0