Tuinwijk-Zuid Haarlem

Horizontal tabs

Beschrijving

Laat je betoveren door Tuinwijk-Zuid in Haarlem

Tussen de Haarlemmerhout en het Spaarne ligt Tuinwijk-Zuid. Het is een uniek wooncomplex uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw. Architect Johannes Bernardus van LOGHEM, (1881 - 1940) ontwierp dit prachtige park met woningen voor ‘gewone’ arbeidersgezinnen. In de jaren ’80 van vorige eeuw dreigde sloop om een rondweg om Haarlem aan te kunnen leggen, maar dat ging gelukkig niet door. Sterker nog, in plaats van de sloophamer kreeg Tuinwijk-Zuid de status van rijksmonument. De wijk werd gerenoveerd en inmiddels hebben veel huurders plaatsgemaakt voor nieuwe eigenaren. De bewoners, maar vooral hun kinderen genieten dagelijks van deze lusthof.

Kasteel in Amsterdamse school stijl

De karakteristieke huizen doen meteen denken aan de Amsterdamse School. Het complex is als één geheel ontworpen met veel variatie in de grootte en details van de verschillende woningen. Soms zijn er twee verdiepingen dan weer één. De woningen aan de Zonnelaan en de Tuinwijklaan verspringen, dichter en verder van de straat. Sommige elementen, zoals ramen, deuren, pergola’s, hekjes, houtwerk tegen de gevels zie je bij alle woningen terug, waardoor de eenheid wordt bewaard. Het vele houtwerk is vrolijk rood en geel geschilderd en alle ramen zijn glas in lood. Het grotet complex lijkt een beetje op een kasteel door de drie poorten en de hoge vierkante schoorstenen.

Semi-toegankelijke binnentuin

De huizen hebben wat kleine voor- en achtertuintjes, maar dat wordt volledig goedgemaakt. In de Zonnelaan en de Tuinwijklaan betreed je namelijk via hoge poorten de prachtige gemeenschappelijke binnentuinen. De tuinen hebben een parkachtig karakter met veel bomen, struiken, grasveldjes en bloemperken. Als de scholen uit zijn zie je bijna altijd wel de kinderen van de Tuinwijk in de tuinen ravotten. Hoewel deze tuinen geen publiek bezit zijn, mag iedereen door de poorten over het doorgaande schelpenpad tussen de Churchilllaan en de Zonnelaan wandelen. Het is niet de bedoeling dat bezoekers picknicken in de tuinen en honden zijn helaas niet welkom. In de omgeving zijn gellukkig genoeg leuke plekjes om even neer te strijken.

Omgeving van de Tuinwijk - Haarlemmerhout

De Tuinwijk-Zuid ligt in de villawijk Zuiderhout van Haarlem en grenst aan Heemstede en je loopt zo de Haarlemmerhout in,  het stadsbos van Haarlem. In het aangrenzende oost-gedeelte van de Hout is een kinderboerderij en pannenkoekenhuis 't Elfenbankje. Ook staat de, enigszins vernielde, replika van het Hildebrandmonument in dit deel van de Haarlemmerhout. Het is een beeldengroep rond een fontein, met acht personages uit de Camera Obscura. Het orgineel is te bezichten in de tuin van kasteel Nijenhuis in Heino, Overijssel. Als je de Fonteinlaan oversteekt kom je in het wat ruigere west-gedeelte van de Haarlemmerhout. Daar kun je wat eten en drinken in het monumentale Dreefzicht bij het la Place restaurant (die van V&D).

Omgeving van de Tuinwijk - Spaarne

Een deel van Tuinwijk-Zuid ligt aan de Spaarnelaan, die de Haarlemmerhout met het Spaarne verbindt. Bij het Spaarne brengt een fietspontje je naar de overkant op de Noordschalkwijkerweg. Als je deze weg naar het Zuiden volgt, kom je bij een fietspontje dat je overzet naar het oude stoomgemaal de Cruquius. In het gemaal is een museum en ernaast is Theehuis Cruquius, voor een kopje thee, lunch of een high tea.

Bereikbaarheid-Bus

Er zijn veel manieren om eens een kijkje te nemen in dit slaperige deel van Haarlem. Met de bus kun je vanaf het station van Haarlem (bus 3, 50, 73 en 140) of het station van Heemstede-Aerdenhout (bus 4, 50 en 80) in de buurt komen. Je moet dan, afhankelijk van de buslijn en bushalte 5 (alleen bus 140) tot 15 minuten lopen. 

Bereikbaarheid-Fiets

Je kunt ook op een van die stations een OV-fiets huren en een leuke fietsroute rijden, bijvoorbeeld naar de Cruquius (zie hierboven).

Bereikbaarheid-wandelen

Te voet is misschien wel het leukste. Vanuit station Haarlem loop je door de mooie binnenstad, via de Kleine Houtstraat, Kleine Houtweg en de Churchillaan naar het fietspontje aan de Spaarnelaan. Je kunt dezelfde weg teruglopen, maar je kunt ook via de andere oever van het Spaarne teruglopen naar het station in Haarlem. Ga bijvoorbeeld door de kleine straatjes van de Amsterdamsebuurt, waar je via verschillende bruggetjes het Spaarne weer kunt oversteken.

Adres

Spaarnelaan - Tuinwijklaan - Zonnelaan
2012

Openingstijden

De binnentuinen zijn altijd semi-open, wat betekent dat je het recht van doorgang hebt, maar dat je er niet vrij kunt recreëren.

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0