V2 informatiebord in Den Haag

Horizontal tabs

Beschrijving

Op 8 september 2000 werd op de Schenkkade 230 het V2 informatiebord in Den Haag onthuld. Het bord was ontworpen door Marcel Prins.

Op het V2-informatiebord in Den Haag is met verschillende kleuren en symbolen te zien vanuit welke gebieden de V2-raketten werden afgevuurd, op welke plaatsen de V2's zijn neergestort en waar de bombardementen op de V2-lanceer- en opslagplaatsen plaatsvonden. Verder zijn er foto's afgebeeld van een afgevuurde raket en het Bezuidenhout in 1946. Ten slotte geeft een toelichting de geschiedenis van de V2's weer. 

Tekst 

De tekst op het informatiebord luidt:

'TWEEDE WERELDOORLOG: V2-RAKETTEN IN DEN HAAG EN BOMBARDEMENT BEZUIDENHOUT, 3 MAART 1945

NA DE NEDERLAAG BIJ STALINGRAD IN 1943 KEERT HET TIJ VOOR DE TROEPEN VAN HITLER-DUITSLAND. ALS IN JUNI DE WESTELIJKE GEALLIEERDEN IN NORMANDIË LANDEN, WORDEN DE DUITSE LEGERS OP TWEE FRONTEN STEEDS VERDER TERUGGEDRONGEN. MET INTENSIEVE BOMBARDEMENTEN PROBEREN DE GEALLIEERDEN HET MOREEL VAN DE BEZETTER VERDER TE BREKEN.

DUITSLAND VESTIGT ALLE HOOP OP "HET ULTIEME WAPEN", DE V2-RAKET. DE LETTER V STAAT VOOR 'VERGELTUNG' (WRAAK). DEZE V2'S WORDEN ONDER ERBARMELIJKE OMSTANDIGHEDEN DOOR DUIZENDEN DWANGARBEIDERS IN NORDHAUSEN GEFABRICEERD. DE RAKETTEN ZIJN VOORZIEN VAN SPRINGLADINGEN EN WORDEN GEPLAATST OP VERRIJDBARE LANCEERINRICHTINGEN. EENMAAL IN DE LUCHT ZIJN DE RAKETTEN MET HUN VERWOESTENDE LADINGEN NIET MEER TE STOPPEN. VANUIT HET BEZETTE DEN HAAG EN OMGEVING WORDT LONDEN MET V2'S BESTOOKT; DE RAKETTEN RICHTEN ZWARE VERWOESTINGEN AAN EN MEER DAN 2500 BRITTEN LATEN HET LEVEN.

DE EERSTE AANVAL MET V2'S VINDT PLAATS OP 8 SEPTEMBER 1944. IN DE ZEVEN MAANDEN DAARNA VOLGEN MEER DAN DUIZEND LANCERINGEN, STEEDS VANAF EEN ANDERE LOCATIE IN EN ROND DEN HAAG. DE DUITSERS GEBRUIKEN ZO DE BEWONERS VAN DEN HAAG ALS LEVEND SCHILD TEGEN DE VERWACHTE LUCHTACTIES VAN DE GEALLIEERDEN.

VOOR DE HAGENAARS IS HET ZEER ANGSTWEKKEND OM TE ZIEN - EN TE HOREN - HOE VANUIT HUN STAD DE V2'S WORDEN AFGEVUURD. EEN GROOT AANTAL PROJECTIELEN VALT KORT NA DE LANCERING TERUG, BRENGT ZWARE SCHADE TOE AAN HUIZEN EN STRATEN EN KOSTEN VELEN HET LEVEN.

OM HET LANCEREN VAN DE RAKETTEN ZOVEEL MOGELIJK TE VERHINDEREN ZIEN DE DE GALLIEERDEN ZICH GEDWONGEN MET GROTE REGELMAAT AANVOERROUTES, OPSLAGPLAATSEN EN LANCEERINSTALLATIES TE BOMBARDEREN. IN DEN HAAG WORDEN DE BEWONERS, DIE OOK AL LIJDEN ONDER DE HONGERWINTER, KEER OP KEER OPGESCHRIKT DOOR HET LOEIEN VAN HET LUCHTALARM.

HET GROOTSTE BOMBARDEMENT WORDT UITGEVOERD OP 3 MAART 1945. DOOR EEN VERGISSING IN DE INSTRUCTIE AAN DE PILOTEN VALLEN DE ZWARE BOMMEN NIET OP DE BEOOGDE DOELEN, MAAR OP DE HAAGSE WOONWIJK BEZUIDENHOUT. MEER DAN 500 BURGERS KOMEN OM; RUIM 400 WORDEN VERMIST VAN WIE VELEN NOOIT WORDEN TERUGGEVONDEN EN MEER DAN 200 MENSEN ZIJN ERNSTIG GEWOND. OMDAT BEZUIDENHOUT IN DIE TIJD ZEER DICHTBEVOLKT IS, RAKEN NAAR SCHATTING 30.000 MENSEN DAKLOOS.

DEZE TRAGEDIE VAN DE MENSELIJKE VERGISSING STAAT ONUITWISBAAR GEGRIFT IN DE HERINNERING VAN VEEL INWONERS VAN HET BEZUIDENHOUT.

HET MONUMENT ACHTER U HERINNERT AAN DAT BOMBARDEMENT VAN 3 MAART 1945.'  

Zie hieronder een filmpje over diverse lanceringen van een V2 raket:  

http://bit.ly/2kErLT4
https://www.tracesofwar.nl/sights/58898/Informatiebord-V2-wapens.htm

 

 

 

 

 

 

 

 

Adres

Schenkkade 230
2595 AV 's Gravenhage

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0