Verenigingsgebouw van de padvinders in de stijl van de Amsterdamse school

Horizontal tabs

Beschrijving

Inleiding

VERENIGINGSGEBOUW van de padvinders uit 1921 in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van de architect J. van Laren.

Het pand ligt op de hoek van de Schuttersweg en de Sterrelaan.

Omschrijving

Verenigingsgebouw van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder hoog parabolisch schilddak met rode Hollandse pannen en aan de noordzijde een rechthoekig plat afgedekt bouwvolume met overstek. De gevels zijn opgetrokken in bruine baksteen met op de hoeken rond gemetselde taps toelopende steunberen. In de west-, zuid- en oostgevel rechthoekige vensterpartijen met luiken. De voorgevel (W) van het plat afgedekte bouwvolume bevat de parabolisch gevormde houten deur in Amsterdamse school-trant. Rechts daarvan in de voorgevel van het hoofdvolume een rechtgesloten eenvoudige opgeklampte deur onder een drieledig venster in het dakschild. Eenzelfde venster bevindt zich in het dakschild boven de achtergevel (O). Aan de zuidgevel een rechthoekig uitgebouwde erker met hoekvensters aan weerszijden van een hoge forse taps toelopende schoorsteenpartij met siermetselwerk in de top. Tegen de noordgevel een vaste gemetselde zitbank.

Op de nok van het dak twee kleine overhoeks geplaatste ventilatiekokers met horizontale latten.

Waardering

Het uit 1921 daterende padvindershuis is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van een verenigingsgebouw in de stijl van de Amsterdamse School, kenmerkend voor het oeuvre van de architect J. van Laren, en tevens vanwege de typologische zeldzaamheidswaarde. Het pand is beeldbepalend gesitueerd op de hoek van de Schuttersweg en de Sterrelaan.

Het padvindershuisje (Schuttersweg 34), een klein gebouw met paraboolvormig tentdak, werd in 1921 in expressionistische stijl gebouwd naar plannen van J. van Laren.

Adres

Schuttersweg 34
1217 PZ Hilversum

Openingstijden

Website

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0